Det blir flott vær i Sør-Norge til helgen, og temperaturene kan komme opp i 10-12 grader på dagtid. Det gir anledning til å nyte de vakre høstfargene, blant annet i Slottsparken i Oslo. FOTO: WANDA NATHALIE NORDSTRØM

Mot en ny fin helg

VÆRET: Det ligger an til en fin høsthelg i Sør-Norge mens de som bor i Nord-Norge ikke har så mye godvær å se fram til de nærmeste dagene.

- Det blir for det meste pent vær over hele Sør-Norge når vi får unna lavtrykket som har ligget de siste dagene. Men når det blir høytrykk i sør, blir det gjerne ikke så bra i nord, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt.

 

Kalde netter

Det blir mye sol over Østlandet, og temperaturen kan komme opp i 10-12 grader på dagtid når sola står på. Til gjengjeld kan det bli kaldt om nettene.

- I indre strøk får vi nattefrost. Det er ikke den kjempekalde luften, men når vi snart er midt i oktober og det ikke er skyer, blir det fort lokal nattefrost, sier Løvdahl.

Den siste uken har det vært rekordvarme til å være oktober, med opp til 17 og 19 grader enkelte steder. Like varmt kan vi ikke vente det i helgen eller kommende uke. Men når gradestokken kommer over 10 på dagtid, er det brukbart til å være oktober.

 

Bra i sør

Også Sørlandet og Vestlandet opp til Trøndelag kan glede seg over de gode utsiktene for helgen.

- Høytrykket legger seg over hele Sør-Norge, så det blir bra. Skal jeg trekke inn en liten usikkerhet, så kan det komme inn litt mer skyer fra Europa som gir en liten mulighet for noen dråper helt i sør søndag eller mandag, sier Løvaas.

Like positive meldinger har han ikke når det gjelder Trøndelag og videre nordover.

 

Trøndelag på grensen

- Trøndelag ligger på grensen mellom det gode været i sør og dårlig vær i nord. Vi kan si det slik at været blir bedre jo lenger sør i Trøndelag du kommer, sier Løvdahl.

- De som bor i Sør-Trøndelag ser ut til å få oppholdsvær og gløtt av sol, mens i nord blir det pålandsvind og byger.

Lenger nordover blir det en enda dårligere helg. Det ventes regn, særlig ytterst på kysten, og mange steder går regnet over i sludd og snøbyger. I Nordland og Troms vil det være mest sludd og regn, mens Finnmark får snøbyger. Det blir noen få kuldegrader i Finnmark mens det lenger sør og på kysten kan bli noen varmegrader.

Høytrykket i sør holder seg over helgen, men utover i uka trekker det seg østover. Det kan gi vind og regn på Vestlandet og etter hvert tilskyende på Østlandet.

I Nord-Norge blir det fortsatt pålandsvind og en del sludd og regn, men også muligheter for sol utover i neste uke. (NTB)