Innenriks

Likestilling er god økonomi

Hadde kvinner jobbet like mye som menn de siste 40 årene hadde gevinsten vært på 2.300 milliarder, ifølge ny forskning.

Bilde 1 av 4

– Det har vært bred oppslutning om at likestillingen ikke bare har handlet om grunnleggende rettferdighet, men også har vært noe som lønner seg. Mitt utgangspunkt har egentlig vært å sette tall på betydningen av kvinnelig sysselsetting for norsk økonomi, sier forsker Kjersti Misje Østbakken ved Institutt for samfunnsforskning.

Hun har sett på utviklingen i norsk økonomi fra 1972 til 2013, og analysert hvor mye av veksten i verdiskapingen som kan forklares av sysselsettingsveksten blant kvinner.

I forskningsrapporten «Likestilling og verdiskaping», laget på oppdrag av Barne- og likestillingsdepartementet, viser hun at Norge har tjent tusenvis av milliarder på å få kvinner inn i arbeidslivet. Om sysselsettinga blant kvinner ikke hadde vokst siden 1972 hadde fastlands BNP vært 3.300 milliarder lavere.

Krevende øvelse

– Det er en krevende øvelse å tenke seg et scenario uten kvinners inntog på arbeidsmarkedet. Men det vi kan si sikkert er at den gjennomsnittlige veksten i fastlandsøkonomien har vært på omtrent 2 prosent årlig i snitt. Omtrent 10 prosent av veksten kan forklares med økt bruk av arbeidskraft. Den veksten har primært kommet av økt kvinnelig sysselsetting, sier hun.

Hun har også snudd problemstillingen på hodet: Hva hadde vi tjent dersom kvinner hadde jobbet like mye som menn i samme periode? Da hadde fastlands BNP vært 2.300 milliarder større enn i dag.

– Det viser at det ligger en veldig verdifull arbeidskraftreserve i kvinner, særlig fordi bruken av deltid blant kvinner er så utbredt, sier Østbakken.

Flere kvinner i jobb

– Den viktigste lærdommen er at rapporten viser inntektssiden ved å få flere kvinner i jobb. Når vi diskuterer ting som full barnehagedekning og betalt foreldrepermisjon ser vi bare de store utgiftene. Det er viktig med tall som viser fordelene. Det er ingen tvil om at regnestykket går i pluss, sier fungerende direktør for arbeidsliv i NHO, Kristina Jullum Hagen.

Hun forteller at internasjonalt er det mange som ønsker seg oppskriften på den norske likestillingen.

– For oss er det veldig nyttig å bruke disse tallene når vi er i dialog med våre søsterorganisasjoner i andre land. Seinest i forrige uke brukte vi denne rapporten til å underbygge vårt budskap i møte med den japanske regjeringen. Vi opplever også stor interesse for norsk likestillingspolitikk i andre europeiske land.

Selv om rapporten viser at kvinner jobber dobbelt så mye i dag som i 1972, er det fortsatt sånn at kvinner i langt større grad jobber deltid enn menn. Men tallene er på bedringens vei, ifølge NHO-direktøren.

– Småbarnsmødre i dag jobber langt mer heltid enn for bare noen år siden, sier hun.

Følg Dagsavisen på

og

!

Mer fra Dagsavisen