Innenriks

Kvinnekamp på liv og død

Fortsatt kamp for likestilling handler ikke om bagateller. Det handler om liv eller død for svært mange kvinner, påpeker likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

I dag, dagen før kvinnedagen 8. mars, kan Dagsavisen omtale det som Ørstavik mener er de fem viktigste likestillingssakene. Denne listen avdekker at det fortsatt er et enormt behov for størst mulig oppslutning om å sikre kvinners rettigheter.

– Vi har langt igjen før vi kan slå oss på brystet og erklære at vi er i mål med likestillingen i Norge. Utfordringene er store og det er mange som bærer byrdene ved at vi ikke er et likestilt land, sier Ørstavik.

Her følger Ørstaviks liste over de viktigste likestillingssakene med hennes egne kommentarer:

Stopp vold mot kvinner:

– Vi får stadig rapporter og undersøkelser som avdekker en urovekkende virkelighet om kvinners sikkerhet i Norge. Hver fjerde unge kvinne har opplevd digital vold fra kjæresten sin. Én av ti norske kvinner har blitt voldtatt. Halvparten var under 18 år da det skjedde. Hvert fjerde drap begått i Norge er partnerdrap. Dette er store og alvorlige tall som viser at vold mot kvinner er et betydelig samfunnsproblem.

Stopp trakassering og hatytringer mot kvinner i det offentlige rom:

– Kvinner som deltar i den offentlige debatten er ekstra utsatt for trakassering og hatytringer – bare fordi de er kvinner. Dette gjelder spesielt på sosiale medier. Dette er et demokratisk problem som fører til at mange vegrer seg for å delta i samfunnsdebatten.

Stopp utnytting av kvinner i prostitusjon og menneskehandel:

– Sexkjøpsloven var en viktig seier for likestillingen. Den må beholdes og ikke minst håndheves. I tillegg trenger vi en betydelig styrking av hjelpetiltakene.

Diskriminering må svi og få konsekvenser:

– I dag får det ikke konsekvenser for arbeidsgiver hvis kvinner diskrimineres fordi de blir gravide eller av andre grunner. Det må vi få en slutt på. Vi har en god lov, men vi mangler sanksjoner. Myndighetene må sørge for at vi får sanksjonsmuligheter. I første omgang tenker jeg på Likestillings- og diskrimineringsnemnda som bør få mulighet til å pålegge arbeidsgivere å gi oppreisning til den som er blitt diskriminert.

Stopp diskriminering av kvinner i arbeidslivet:

– En ny undersøkelse viser at 55 prosent av mødrene har opplevd å bli diskriminert i arbeidslivet. Undersøkelsen viser også at det å være midlertidig ansatt øker risikoen for diskriminering. Jo løsere tilknytning du har til arbeidslivet, jo større blir risikoen for å oppleve diskriminering. Én av fire kvinner som var ansatt i midlertidige stillinger da de ble gravide, fikk ikke forlengelse fordi de skulle ha barn. Risikoen for å ikke få en ny jobb på grunn av graviditet eller planer om uttak av foreldrepermisjon, er tre ganger større for dem som er midlertidig ansatte enn for dem som er fast ansatte. Jeg frykter derfor for ytterligere diskriminering når regjeringen nå skal øke mulighetene for å kunne være midlertidig.

– Begynner å få opp øynene

– Hvilke av disse fem punktene er det viktigst å få gjort noe med?

– Det er særlig på to områder vi ikke er i mål med likestillingsarbeidet. Det er i arbeidet mot vold og trakassering mot kvinner, og det er i arbeidet mot diskriminering av kvinner i arbeidslivet, svarer Ørstavik.

– De største likestillingsutfordringene ligger utenfor våre landegrenser, men utfordringene er store i Norge også. Svært mange kvinner lever i ufrihet og uten mulighet til å realisere det livet de ønsker seg, tilføyer hun.

– Hva slags syn har du på likestillingskampen i tida framover?

– Nå begynner folk å få opp øynene. «Så langt, men ikke lenger – det finner vi oss ikke i», synes å være holdningen hos flere og flere.

Og det er nok av ting både menn og kvinner bør tenke over, mener Ørstavik.

– Skal vi godta at åtte av ti ordførere og rådmenn er menn? Skal vi godta at menn sitter med makten? Skal vi godta at menn eier mest? Og så videre og så videre…

Les også: Kritiserer årets 8. mars-tog

Mer fra Dagsavisen