Innenriks

Kraftig økning av småbarn i barnevernet

Antall småbarn i barnevernet har økt kraftig de siste årene. Barnevernet er blitt flinkere til å fange opp dem som trenger hjelp, mener forsker.

- Det er en kraftig økning av små barn i barnevernet. De nye tallene er interessante og viser at økningen har vært kraftigere de siste årene enn tidligere, sier NOVA-forsker Kirsti Valset til Dagsavisen.

Tallet på barn under seks år som fikk hjelp fra barnevernet fra 2008 til 2011 har økt med hele 26 prosent. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå, som Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) kan presentere. Til sammenligning var økningen i løpet av 13 år, fra 1995 til 2008, «bare» på 22 prosent.

Flere melder fra

Fra 1995 til 2011 har barn under seks år som mottok tiltak fra barnevernet økt med 54 prosent - fra 6.800 til 10.400 barn.

- Det skyldes nok i stor grad at barnevernet har fått økte ressurser. Men økningen er såpass markant fra 2008 til 2011, at økningen kanskje også skyldes noe annet. Ikke nødvendigvis at flere utsettes for omsorgssvikt, men at flere melder ifra. Terskelen for å kontakte barnevernet er blitt lavere, både hos foreldre, men også ellers i samfunnet, sier Valset.

Flere får hjelp

NOVA-forsker Sten-Erik Clausen mener heller ikke at tallene betyr at flere barn enn før er utsatt for omsorgssvikt.

- Det er en oppsiktsvekkende økning. Det betyr nok at barnevernet er blitt flinkere til å fange opp de barna som trenger hjelp, sier Clausen, som i likhet med sin kollega mener hovedårsaken er økningen av ressurser til barnevernet.

Helseproblemer

Samtidig som NOVA kan presentere de nye tallene, viser undersøkelser at framtida til barnevernsbarna ser mørkere ut enn for andre barn. Barn, unge og unge voksne med barnevernsbakgrunn har mer helseplager og flere alvorlige helseproblemer enn de som ikke har vært i barnevernet. Det slår organisasjonen Voksne for Barn fast i sin årsrapport, som ble lansert på Litteraturhuset i Oslo i går.

- Prognosene for barnevernsbarn er svært mye dårligere enn for andre barn. Det kan ikke aksepteres, sier generalsekretær i Voksne for Barn, Randi Talseth, til Dagsavisen.

Problemene i barndommen følger mange inn i voksenlivet. Blant unge voksne som har vært i barnevernstiltak mellom 1990 og 2005 er det om lag ti ganger flere som er uføretrygdet, enn personer i tilsvarende aldersgrupper som ikke har vært i barnevernet.

- Også døds- og selvmordsraten er høyere. Sosial ulikhet i helse er en politisk utfordring som må følges opp, sier generalsekretæren.

Mange årsaker

Forskningsleder ved Novas seksjon for forskning om barn og barnevern, Lars Kristofersen, har bidratt til Voksne for Barns årsrapport. Han sier det er mange årsaker til at personer med barnevernsbakgrunn får levekårsproblemer.

- Mange har problemer før de kommer i kontakt med barnevernet. Andre får kanskje problemer etter hvert. Men vi vet ikke nok om forhistorien til barnevernsbarna, sier han til Dagsavisen.

Kristofersen mener mye av hjelpen som barnevernsbarna får er god, men peker blant annet på samarbeidsproblemer som går ut over barna.

- For at barn som har helseproblemer skal få hjelp, må samarbeidet mellom helsetjenester og barnevern bli bedre. Når barnevernsbarn sliter i skolen, som dessverre mange gjør, må samarbeidet mellom skole og barnevern skje tidligere og bedre, sier forskeren.

Må samarbeide bedre

Mange som arbeider med barn og unge bekrefter at de opplever et økende behov for tiltak til de som sliter med utrygge oppvekstvilkår, psykiske vansker, lærevansker og atferdsvansker, skriver forskningslederen i sitt bidrag til årsrapporten.

- Det kan være at hjelpen kommer for sent, og at barna allerede har fått store problemer. Det kan også være at den hjelpen som settes inn i noen tilfeller rett og slett er for dårlig, sier Randi Talseth og legger til:

- Vi må høre mer på barna for å vite hvilken hjelp de trenger. Hvis man ikke lytter til dem, vil tiltakene man setter inn kanskje ikke hjelpe.

markus.weisser@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen