Kjærligheten blomstrer

Kjærligheten blomstrer i regjeringen. Men når ektefeller får toppjobber, må en begrunne det godt.

 

Da Erna Solbergs utvidede regjering møtte pressen på slottsplassen onsdag, var en av de nye statsrådene et ganske ukjent fjes for mange: Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), Norges nye samfunnssikkerhetsmininster. Etternavnet er imidlertid kjent. Ektemannen Christian Tybring-Gjedde er en profilert Frp-politiker og stortingsrepresentant gjennom mange år.

Saken fortsetter under bildet. 

tospann: Statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP) er gift med stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). FOTO: NTB Scanpix

Statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) er gift med stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: NTB Scanpix

Solberg fikk også med seg tre nye statssekretærer i den utvidede regjeringen. Inn på Statsministerens kontor kom blant annet Espen Espeset (Frp), ektemann til den langt mer kjente Sylvi Listhaug, tidligere innvandrings- og integreringsminister, og før det landbruksminister i Solbergs regjering, samt konstituert nestleder i Frp.

Les også: Derfor har Solberg gjort regjeringen rekordstor

Begrunnelsen viktig

Det er ikke uvanlig at partifeller og regjeringspartnere finner kjærligheten på jobb, eller at det er nære relasjoner mellom partiprofiler i regjering eller mer anonyme rådgivere.

– I et så lite politisk miljø som det norske, vil det noen ganger være folk som har giftet seg eller er venner som også kommer inn i politikken. Det er nærmest uunngåelig og ikke nødvendigvis et problem, men det er veldig avhengig av hvordan det foregår, sier Peter Egge Langsæther, stipendiat ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Hans klare råd for å unngå lav tillit eller mistanke om nepotisme, er å begrunne utnevnelser av familie og venner ekstra godt.

– Dersom en utnevner folk i familie til viktige stillinger, så vil mistanken være der. Så man burde være forberedt på å forsvare det, og det kan være lurt å være ekstra bevisst på å offentlig begrunne hvorfor denne personen er mer kompetent enn de andre, sier Langsæther til Dagsavisen.

Rune Alstadsæter (H), statssekretær ved Statsministerens kontor, sier Espeset er godt kvalifisert.

– I 2019 får man ikke jobb ut ifra hvem man er gift med. Espen er utnevnt som statssekretær på SMK på grunn av sine kvalifikasjoner. Han har lang fartstid fra FrPs stortingsgruppe, både som sekretariatsnestleder og som vararepresentant fra både Vestfold og Oslo, skriver Alstadsæter.

Les også: – Norske partier er oljedopet alle sammen

Ikke uvanlig

Også i den forrige regjeringsperioden ble ektefeller utnevnt i høye politiske stillinger.

Tidligere fiskeriminister og tidligere nestleder i Frp, Per Sandberg (Frp), er nå separert fra kona Line Miriam Sandberg (Frp). Men mens Per Sandberg var statsråd, fikk Line Miriam Sandberg jobb som statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, en stilling hun hadde et drøyt år, fra november 2017 til november 2018.

Saken fortsetter under bildet. 

SEPARERT: Tidligere statsråd Per Sandberg er nå separert fra sin kone Line Miriam Sandberg. Før jobbet de begge i regjeringen Solberg. FOTO: NTB SCANPIX / Regjeringen.no

Tidligere statsråd Per Sandberg er nå separert fra sin kone Line Miriam Sandberg. Før jobbet de begge i regjeringen Solberg. Foto: NTB Scanpix/Regjeringen.no 

Per Sandberg (Frp) var fiskeriminister i Erna Solbergs regjering fra 16. desember 2015 til 13. august 2018, og hadde også ansvaret for Justis- og beredskapsdepartementet fra 20. mars til 4. april 2018 i kjølvannet av Sylvi Listhaugs avgang som statsråd.

Erna Solbergs tidligere statssekretær Sigbjørn Aanes (H) er også separert i dag, men hans daværende kone Maria Hermansdatter Hoff Aanes (H) fikk jobb som statssekretær for Solveig Horne i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet fra 2013 til 2014.

Andre fant også kjærligheten på jobb: Tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) fikk barn med sin politiske rådgiver Ulrikke Holmøy (Frp) i desember 2017. Eriksson var statsråd fra 16.10.2013 – 6.12.2015, mens Holmøy var rådgiver i samme periode, men sluttet i september i 2015. Paret bedyrer at de ble kjærester etter at Holmøy sluttet.

Eksemplene er flere. Se oversikt nederst i saken. 

Les også: Ropstad om kvinnelige prester

Kan dempe konflikter

Er dette nepotisme, altså å favorisere familiemedlemmer eller venner ved å gi dem makt? Det er vanskelig å si fordi vi sjelden kjenner hele bakgrunnen for utnevnelser, sier stipendiat Langsæther.

Han sier det generelt er mindre nepotisme i fungerende demokratier enn for eksempel land som India, Russland og til dels USA. I USA har president Trump ansatt både barna og svigerbarna sine i toppstillinger i Det hvite hus. Konsekvensene av nepotisme er mange:

– Konflikter på hjemmebane kan påvirke hva som skjer på arbeidsplassen. En får ikke de beste kandidatene, og man sløser med penger. En vanlig måte nepotisme fungerer på, er at man oppretter tullestillinger man ikke egentlig har behov for. Eller egne departementer der en plasserer venner og familie. På sikt kan det føre til at kompetente folk slutter i politikken, eller til en kultur der en er mer opptatt av å knytte bånd til de riktige menneskene enn å være kompetent, sier Langsæther.

Han understreker at han uttaler seg på generell basis og ikke om denne regjeringen spesielt.

 

Disse har funnet hverandre

* Espen Espeset (Frp), statssekretær på Statsministerens kontor. Gift med tidligere statsråd Sylvi Listhaug (Frp). 

* Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP) inn som statsråd for samfunnsberedskap. Gift med stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Sistnevntes datter, Mathilde Tybring-Gjedde er stortingsrepresentant for Høyre. 

* Tidligere statssekretær på Statsministerens kontor, Sigbjørn Aanes (H) var gift med Maria Hermansdatter Hoff Aanes (H), som ble statssekretær for Solveig Horne i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet 16.10.2013–17.10.2014. Sigbjørn Aanes var statssekretær fra 16.10.2013 til 11.12.2017

* Vidar Brein-Karlsen (Frp), statssekretær i justisdepartementet fra 16.10.2013 til 17.01.2018 er gift med Cecilie Brein-Karlsen (Frp) – som var statssekretær for Bent Høie (H) 16.10.2013–20.12.2016 og nå er statssekretær for Siv Jensen (Frp)

* Line Miriam Sandberg (Frp) var statssekretær i Helsedepartementet fra 10.11.2017 til 23.11.2018, da gift med tidligere nestleder Per Sandberg (Frp) som var fiskeriminister i Erna Solbergs regjering fra 16. desember 2015 til 13. august 2018 og hadde også ansvaret for Justis- og beredskapsdepartementet fra 20. mars til 4. april 2018 i kjølvannet av Sylvi Listhaugs avgang som statsråd. 

* Robert Eriksson (Frp), arbeids- og sosialminister 16.10.2013 – 6.12.2015. Ble kjæreste med sin politiske rådgiver Ulrikke Holmøy (Frp) (rådgiver fra 1.11.2013 – 18.09.2015). De to bedyrer at de ble kjærester etter at Holmøy sluttet.

* Roy Angelvik (Frp) var politisk rådgiver for Per Sandberg i Fiskeridepartementet fra 16.12.2015 til 27.05.2016, og statssekretær fiskeri fra 27.05.2016 til i dag, under Tom Harald Nesvik, og statssekretær Veronica Isabel Pedersen (Frp) ble kjærester i 2018. Pedersen sluttet 31. august 2018.

* Linda Hofstad Helleland (H) kulturminister 16.12.2015–17.01.2018, barne- og likestillingsminister 17.01.2018 – til 22.01.2019. Gift med Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.