Innenriks

– Kan bli smertefullt

En ny langtidsplan for Forsvaret er rett rundt hjørnet. Endringene kan bli smertefulle, advarer forsvarsministeren.

Med et uforutsigbart Russland er det ikke så rart at det var duket for forsvarspolitisk debatt da Høyres landsmøtet startet i går. En ny langtidsplan for Forsvaret legges fram for Stortinget våren 2016, og etter forsvarssjefens omdiskuterte fagmilitære råd benytter mange av Høyres fylkeslag landsmøtet til å argumentere for hvorfor akkurat deres region trenger å bli prioritert i planen, mens andre som Akershus Høyre advarer mot å la distriktspolitiske hensyn være rådene.

17 av 19 fylkeslag har sendt inn resolusjonsforslag om forsvarspolitikk og langt fra alle ble vektlagt da resolusjonskomiteen kom med sin innstilling. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har lest alle fylkeslagenes innspill med interesse. Men når hun snart legger fram langtidsplanen kan hun ikke love at det ikke blir noen upopulære avgjørelser.

– I alle store omstillingsprosesser så er det selvfølgelig sånn at endringer kan være smertefulle, sier Eriksen Søreide.

Kommentar: Nei, Høyre: Norge er ikke EU-alliert. (Irene Halvorsen)

– Noen blir skuffet

Hun har støtte hos sjefen, statsminister Erna Solberg .

– Det er alltid noen som kommer til å bli skuffet. Fordi vi er nødt til å gjøre de omstillingene som er nødvendig for å bruke forsvarskronene på best mulig måte, sier Solberg.

– Vi ønsker å ta innover oss i mye større grad at løsningene vi velger også må være bærekraftig i et lengre perspektiv, sier Søreide Eriksen om hvordan denne forsvarsplanen vil skille seg fra tidligere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Uforsvarlig»

Fylkesleder i Vest-Agder Høyre, Harald Furre, er blant dem som vil understreker klart at hele landet er verdt å forsvare.

– Det må også være et forsvar på Sørlandet, sier Furre til Dagsavisen.

De to Agder-fylkene samlet seg om et resolusjonsforslag der de karakteriserer forsvarssjefens fagmilitære råd om Agder-regionen om en helt «uforsvarlig nedbygging». Spesielt kritisk er de til at forsvarssjefen vil fjerne den siste større forsvarsinstitusjonen på Sørlandet ved å legge ned Luftforsvarets skolesenter på Kjevik.

– Det er også pengesløseri å bruke to milliarder kroner på å flytte på, sier Furre.

Forsvarsministeren minner om at Norge er en del av NATOs kollektive forsvar.

– Uansett hvordan vi setter sammen Forsvaret så skal vi være i stand til å forsvare hele landet, sier hun.

Slår ring om Heimevernet

Flere fylkeslag slår ring om Heimevernet, som forsvarssjefen foreslo å redusere fra 42.000 til 30.000 mann, samtidig som mange vil verne om forsvarsinstitusjonene i sin region. Oppland Høyre tok til orde for at skolesenteret på Dombås skal beholdes.

– Dette er femte gang forsvarssjefen foreslår å flytte skolesenteret på Dombås, og hver gang har kostnadsbildet vist at det lønner seg å ha skolesenteret der, sier leder av Oppland Høyre Svein Håvar Korshavn.

Mer fra Dagsavisen