Debatt

Nei, Høyre: Norge er ikke EU-alliert.

De drømmer om det, trolig daglig. Så gjerne vil Høyre ha Norge inn i EU, at frykten for Russland har gjort oss til "EU-alliert".

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

GARDERMOEN (Dagsavisen): Det er lite høyrefolk liker bedre å debattere enn Forsvaret. Dagens usikre og betydelig mer krevende sikkerhetspolitiske situasjon er da heller ingen fest. Det gir Høyre en etterlengtet mulighet til å gjenta - fra samtlige som tok ordet i resolusjonsdebatten fredag kveld - at "Høyre er forsvarspartiet".

Hele 18 forslag til forsvarsresolusjoner var kommet inn fra Høyres 19 fylkeslag til årets landsmøte. Sent fredag ettermiddag hadde resolusjonskomiteen, ledet av Henrik Asheim, knadd essensen sammen til én. Den omfattet såvel vår betydelig mer ustabile nabo Russland, terrortrusselen, økende utenlandsk etterretningsaktivitet og cybertrusler.

Og så; en noe overraskende utenrikspolitisk utvikling:

"Russlands militære aggresjon, anneksjonen av Krim og destabiliseringen av Ukraina sprer fortsatt usikkerhet gjennom hele Europa. Norge har, sammen med EU-allierte, reagert mot Russlands folkerettsbrudd".

Men Norge er jo faktisk ikke EU-alliert. Det blør kanskje i høyrehjertene, men vi er jo ikke det. Norge har riktignok lagt seg meget tett opp til EUs politiske reaksjoner mot Russland, så tett at selv utenriksminister Børge Brende under Høyres landsmøte i fjor bevisst eller ubevisst var uklar med hensyn til å skille mellom EUs sanksjonspolitikk og Natos reaksjoner.

Nato har ikke sanksjoner i verktøykassa. Det er det EU som har, og de sanksjonen har Norge lagt seg tett opp til. Men EU-alliert, det er vi ikke.

Norge sa nei i 1972 og i 1994, remember?

PS

: Debatten varte og rakk, og en lang rekke delegater presset på for vedtak om forsvarsinvesteringer tilsvarende 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (noen ville sågar ha minimum 2 prosent). Partiledelsen ville ha en mindre bindende formulering om et "langsiktig mål". Det var salen ganske misfornøyd med, blant dem landsmøtedelegat fra Oslo, tidligere BU-leder Elin Horn Galtung: "Erna må jo gjerne være imot prosenter, men det er jo det vi måler oss mot. (...) Vi må ha mål som er troverdige, vi må ha et forsvar som kan skyte når vi trenger det, når en krig kommer."

Resultatet ble uansett "langsiktig mål". Så får vi håpe forsvaret likevel kan skyte om vi trenger det.

Mer fra: Debatt