Innenriks

– Jeg ser ett tydelig Frp-ansikt

Mens sentrum mener Frps oppførsel i vår svekker samarbeidet, svarer statsminister Erna Solberg (H) at det ikke er noe nytt at partier flagger sine meninger.

Bilde 1 av 2

I går inviterte Solberg pressen til et siste treff i statsministerboligen før sommerferien. Her oppsummerte Solberg hva regjeringen har levert de siste to årene, og selv om listen var lang, slapp hun ikke unna spørsmål om samarbeidet med Frp.

Flere har den siste tida kritisert Frp for å ha to ansikter: Det er et ansvarlig Frp i regjering, og et opposisjons-Frp i Stortinget. Denne formen for dobbeltspill svekker inntrykket av det borgerlige samarbeidet, mener kritikerne.

Statsministeren er uenig.

– Jeg ser ett tydelig Frp-ansikt hver dag. Diskusjonen når man sitter i regjering kan være ulik fra det som skjer på Stortinget. Det er ikke nytt at man vil flagge sine primærstandpunkter der hvor man har andre synspunkter, sier Solberg.

LES OGSÅ: Frp vil ha lokale folkeavstemninger om Syria-flyktninger

Kort hukommelse

Hun minner om at også rødgrønne statsråder uttrykte misnøye i saker hvor de var uenige med regjeringens beslutninger.

– Jeg synes denne diskusjonen preges av folks korte hukommelse, sier Solberg til Dagsavisen.

Men i samarbeidspartiene mener man at Frps dobbeltspill svekker det borgerlige samarbeidet.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Undergraver Jensen

Både sentrumspartiene og regjeringspartiene mener at samarbeidet har glidd bedre etter møtet i Nydalen tidligere i vår. De fire partiene har sammen fått igjennom flere store reformer som jernbane og ny arbeidsmiljølov. Revidert budsjett gikk knirkefritt. Tornen i øyet er Frps oppførsel.

– Etter at statsbudsjettet og asylbarnsaken ble landet, har samarbeidet med regjeringen etter min mening gått bedre. Men Frps dobbeltkommunikasjon denne våren svekker samarbeidet. Det er ikke bærekraftig. Man kan ikke kommunisere ett standpunkt som ansvarlig regjeringsparti og et helt annet i Stortinget, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagsavisen.

Splittelsen i Frp var tydelig under behandlingen av pensjonistoppgjøret da Frps stortingsgruppe gikk ut mot regjeringen og arbeidsminister Robert Erikssons forslag.

Så antydet Frps nestleder Per Sandberg i et radiointervju at Frp kunne gå ut av regjering dersom partiet ikke kunne godta avtalen om syriske kvoteflyktninger. Det toppet seg imidlertid da Frp fra Stortinget langet ut mot Høyre som var med på avtalen om å ta imot 8.000 syriske flyktninger, og foreslo i Stortinget å avholde folkeavstemning om avtalen.

– Problemet er at det har oppstått et Frp på utsiden, et stortings-Frp, som opptrer helt annerledes. Frp må bestemme seg for hvilket parti det egentlig er, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

LES OGSÅ: Regjeringens karakterbok

Spaltet Frp

Også Arbeiderpartiet har festet seg ved det de omtaler som en spalting av regjeringspartiet Frp.

– Utviklingen svekker regjeringens autoritet og forutsigbarhet, sa Jonas Gahr Støre under Aps halvårs pressekonferanse.

– Vi må gjette oss til hva som er regjeringens politikk.

– Annen strategi

– Solberg, er det helt greit for deg at Frp flagger sine primærstandpunkter når de er uenige med regjeringen?

– Velgerne forstår mer av de partiene som forteller om hva de får til i regjeringen enn de som forteller hva man ikke får til. Det sier jeg til KrF, Venstre, Frp og Høyres stortingsgruppe, sier Solberg.

– Men Høyre gjør ikke sånt?

– Nei, det gjør vi ikke nå, og det gjorde vi heller ikke i sentrumsregjeringen. Vi har en annen strategi. Vi forteller hva vi får igjennom.

– Er det en bedre strategi?

– Hva ulike partier velger, får stå for partienes regning, sier statsministeren.

Solberg synes det har vært mye fokus på konflikt fra medienes side. Hun mener det kun har vært reell uro om to saker: Asylbarna og kvoteflyktningene.

– Ser man ellers på hva de fire partiene har fått igjennom i Stortinget, er det bare småsaker her og der hvor man er mer fremoverlent i Stortinget enn man er i regjering. Fritt behandlingsvalg, jernbaneselskap, veiselskap, politireform, klimamålsettingen, revidert budsjett, har vi fått gjennomslag for, sier hun.

Mer fra Dagsavisen