Høyre refset EØS-kutt – nå kutter de selv

Uansvarlig og urealistisk, mente Høyre om Sps milliardkutt i de norske EØS-midlene. Nå barberer de borgerlige selv støtten med 275 millioner.

Kuttet til EØS-finansieringsordningene er blant de største enkeltgrepene de fire borgerlige partiene tar for å hente inn penger til sine satsinger i neste års statsbudsjett.

Neste år har det vært ventet utbetalinger på 6 milliarder kroner over statsbudsjettet gjennom ordningen.

Senterpartiet kuttet EØS-støtten med hele 3,5 milliarder kroner i sitt alternative budsjett. Det fikk Høyres distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) til å anklage partiet for å strupe EØS-midlene.

– Det er uansvarlig og urealistisk i et normalår, men direkte farlig når vi står midt i en global helsekrise. Hadde Sp fått gjennomført dette, ville Norge trolig ikke blitt ivaretatt av EU når det gjelder vaksine og smittevernutstyr, sa Helleland til NTB.

Les også  Slik ville professoren bak smilefjes-undersøkelsen sikre penger og rettigheter til eget senter (+)

Når de borgerlige nå selv kutter summen med 275 millioner kroner, så er det «en del av kompromisset som var nødvendig for å oppnå enighet om budsjettet», forklarer Marte Ziolkowski (H), statssekretær i UD.

Hun peker på at regjeringen samtidig har fått fullmakt til å overskride det budsjetterte beløpet med inntil 600 millioner kroner hvis det blir nødvendig.

– Reduksjonen på 275 millioner kroner ligger innenfor overskridelsesfullmakten på 600 millioner kroner. Overskridelsesfullmakten gir oss dermed et handlingsrom, sier Ziolkowski.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.