Innenriks

– Hører lyden av kampene

– Folk i Juba frykter at verdenssamfunnet overlater dem til krigsherrene, sier Dagsavisen-spaltist Maren Sæbø, en av få internasjonale journalister i Sør-Sudan.

Bilde 1 av 2

Maren Sæbø, Afrika-ekspert og spaltist i Dagsavisen, befinner seg i Sør-Sudans hovedstad Juba der kamphandlinger pågår mellom styrkene til de rivaliserende krigsherrene president Salva Kiir og visepresident Riek Machar. Folk frykter at det på ny skal bryte ut borgerkrig. En skjør fredsavtale ble inngått i august i fjor etter en to år lang borgerkrig.

Flere enn 300 mennesker er drept, blant dem flere sivile og en kinesisk soldat fra FNs fredsbevarende styrker i (UNMISS). Dagsavisen snakket med Sæbø på telefon fra Juba i går formiddag.

– Fanget i Juba

– Det pågår kamper vel en mil fra her jeg er nå. Akkurat nå er det stille, men vi hører lyden av kamphelikoptre, artilleriild og maskingevær. Og det er stridsvogner i gatene, sier Sæbø.

Av sikkerhetsmessige grunner har Sæbø oppholdt seg i noen hytter ved en restaurant sammen med både lokale og utlendinger i Juba siden 18-tida fredag. Da brøt nye kamper ut mellom den sørsudanske opprørshæren SPLA-IO og regjeringsstyrken SPLA. Sæbø reiste til Sør-Sudan for å rapportere fra femårsjubileet til verdens yngste stat sist lørdag. Markeringen ble avlyst på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen.

Folk våger ikke gå ut

Visepresident Riek Machar anklaget i går president Salva Kiirs styrker for å angripe Machars bolig. Ifølge NTB opplyste øyevitner til Reuters at to angrepshelikoptre skjøt mot opprørshæren SPLA-IOs base i Jebel, området der visepresidenten bor. Ifølge FNs fredsbevarende operasjon i Sør-Sudan, UNMISS, har det brutt ut kamper i området. Om lag 30.000 sivile har søkt tilflukt på FN-basen der. De frykter for eget liv. Sæbø sier at folk frykter at disse leirene skal bli angrepet, det har skjedd tidligere, fordi styrkene hevder at de er fulle av opprørssoldater.

– Det er ingen tvil om at det har brutt ut en ny krig mellom partene. De fleste våger seg ikke ut. Flyplassen i Juba er stengt. Folk er livredde, sier Sæbø. Mens hun snakker høres lyden av helikoptre.

Sæbø ankom Juba en drøy uke før kampene brøt ut. Til fagbladet Journalisten sier hun at byen har vært full av soldater og at hun har beveget seg så lite som mulig på kveldstid og fulgt selvpålagt portforbud på kvelden. Sæbø skulle opprinnelig reise inn i en FN-leir fredag, men det har pågått kamper rundt denne leiren.

Frykter de blir glemt

FN-styrken UNMISS har vel 13.500 soldater i Sør-Sudan og FN oppfordrer nå land i regionen til å bidra med soldater.

– Folk i Sør-Sudan frykter nå at de blir overgitt til seg selv og at den internasjonale tilstedeværelsen blir evakuert, sier Sæbø, og viser til at forrige gang konfliktnivået var like høyt, grep ugandiske tropper inn.

– Folk er redd for at det ikke vil skje nå, sier hun.

Kamphandlinger brøt ut torsdag kveld da tropper som er lojale mot president Salva Kiir skal ha bedt om å ransake kjøretøyene til opprørsstyrker som er lojale mot visepresident Riek Machar, ifølge Reuters. Skudd skal ha blitt utvekslet fredag mellom visepresidentens livvakter og presidentens styrker. Begge sider hevder at de ikke vet hva som utløste skuddvekslingen.

– Det virker som om hendelsen fredag var en misforståelse. Begge parter kan ha satt i gang noe det er vanskelig å stoppe. Partene har bedt om å legge ned våpnene, men ryktene går nå om at visepresident ikke har kontroll over styrkene og at hærsjefen ikke følger hans ordre. Det kan se ut til hærsjefen vil kjempe til siste mann, sier Sæbø, som tror presidentens hær har som mål å «ta ut» opposisjonsstyrkene til Riek Machar.

Sæbø, som har fulgt konflikten over flere år, mener det internasjonale samfunnet skulle ha fulgt opp fredsavtalen tettere. Norge spilte en viktig rolle i få på plass avtalen. Press utenfra kan påvirke den fastlåste situasjonen, mener hun.

Utenriksminister Børge Brende sa søndag at presidenten og visepresidenten må ta ansvar for å stanse de pågående kamphandlingene umiddelbart. Norge har nær kontakt med representanter for begge partene, ifølge Brende.

Ifølge NTB kunngjorde Sør-Sudans informasjonsminister, Michael Makuei, i en TV-tale i går kveld at president Salva Kiir har beordret en ensidig våpenhvile som trådte i kraft umiddelbart.

Noe senere i går kveld tok FNs generalsekretær Ban Ki-moon til orde for at det innføres våpenembargo mot Sør-Sudan med umiddelbar virkning. Han sier også at FNs oppdrag i Sør-Sudan vil bli styrket, blant annet med angrepshelikoptre.

– Sør-Sudan må forsones

Fred: Situasjonen er alvorlig, men det er ikke grunn til å tro at det igjen vil bryte ut full borgerkrig i Sør-Sudan, mener Hilde Frafjord Johnson, tidligere FNs øverste utsending til Sør-Sudan.

Søndag tok Sør-Sudans president Salva Kiir til orde for en våpenhvile, men kampene har likevel fortsatt.

– Nå er sikkerhetssituasjonen i Juba forverret betydelig. Den har ramlet sammen i store deler av byen, om ikke i hele byen. Det er alvorlig, sier Johnson.
Hun tror likevel ikke at det vil bryte ut en ny borgerkrig i Sør-Sudan, slik det gjorde etter at en maktkamp mellom Kiir og Machar eksploderte i 2013.

– Da må det være tilgang på våpen og penger, og partene har mangel på begge deler. Landet er nesten bankerott. Det skal dermed godt gjøres at situasjonen går tilbake til slik den var. Ingen av partene ønsker å gå tilbake til borgerkrig, sier Johnson.

Fredsavtale

Selv om begge parter i Juba nå er tungt bevæpnet, mangler landet den økonomien som trengs om man skal oppruste til full borgerkrig, mener Sør-Sudan-eksperten.

– Ved fullskala borgerkrig snakker man om et helt annet tilfang av våpen. Kranene er i ferd med å bli tettet igjen, og det er nesten ikke penger i landet.

En talsmann for opposisjonshæren SPLA-IO, som ledes av visepresident Riek Machar, har sagt at landet er i krig etter at regjeringsstyrker angrep deres baser søndag med tungt skyts.

– Ingenting tyder på snarlig våpenhvile. Spørsmålet er om dette betyr at fredsavtalen fra 2015 nå ramler sammen. Det er noe jeg mener er for tidlig å si noe om på nåværende tidspunkt, sier Johnson.

Kiir og Machar undertegnet i fjor en fredsavtale som lot begge beholde sine maktposisjoner – og soldater. Men siden Machar kom tilbake i Juba i april, har fredsprosessen mer eller mindre stått i stampe.

Må forsones

FNs sikkerhetsråd hasteinnkalte søndag til møte om den alvorlige situasjonen i Sør-Sudan. Etter møtet ba de om at kampene må opphøre umiddelbart, og krevde at partene gjør det de kan for å kontrollere sine styrker.
Johnson mener at det må en tredjepart inn for å finne en løsning på konflikten.
Hun mener det springende punktet er om partene har full kontroll over sine respektive sikkerhetsstyrker, noe Johnson ikke er sikker på.

– Det viktigste nå er å få forsoning mellom de to lederne, og soldatene må se signaler om dette. Jobb nummer én er å få kontroll på situasjonen i Juba, sier hun. (NTB)

Mer fra Dagsavisen