Innenriks

Hareide: Fritt fram i 2017

KrF forlater ikke samarbeidet med regjeringen for søndagsåpne butikker, sier leder Knut Arild Hareide. Det er hvor KrF går i 2017, ikke samarbeidsavtalen, som er på hans agenda.

I går møtte Hareide sitt eget landsstyre for første gang etter valget. Hareide har akkurat kommet tilbake fra en tur i London, og mens sjefen var borte har KrF-ere delt ut ultimatum i pressen: Kjell Ingolf Ropstad og Hans Olav Syversen advarte statsminister Erna Solberg mot å innføre søndagshandel og ikke levere et sentrumsorientert budsjett. Tar hun ikke advarselen på alvor, er det ikke sikkert regjeringen har KrFs videre støtte, sa de to.

  • 11 av 15 KrF-fylkesledere sa til Klassekampen at dersom KrF ikke får gjennomslag på søndagsåpent og på budsjett, åpner de for å bryte samarbeidsavtalen.

I sin tale til landsstyret gjorde Hareide en ting helt klart: KrF forlater ikke samarbeidsavtalen med regjeringen og Venstre for søndagsåpne butikker.

Politisk kortslutning

– Dette har jeg sagt hele tida. Det er ikke et nytt budskap. Søndagsåpent var aldri en del av samarbeidsavtalen. Det er en politisk kortslutning at vi skal trekke oss fra samarbeidsavtalen for noe som aldri var en del av avtalen. Dessuten, hva vil det hjelpe? Det blir verre for flyktninger og Distrikts-Norge. Vi lovet å bruke alle politiske virkemidler og det har vi gjort, sier Hareide til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Full frihet

Men det er ikke bare søndagsåpent som har fått troppene til å murre. Det er stor misnøye i KrF med Frps oppførsel, spesielt knyttet flyktningspørsmålet og situasjonen i Syria.

– Er det en type sak som KrF kan forlate et samarbeid på?

– Vi har en samarbeidsavtale. Å gjøre noe med den står ikke på min agenda. Det som står på min agenda er hva som skjer i 2017. Da har vi full frihet. Det er dette skal partiet ta stilling til fremover. Flyktningspørsmålet og søndagsåpent vil selvfølgelig påvirke våre prosesser.

KOMMENTAR: Slutt på Ap-arrogansen (Arne Strand)

Ingen tale til Erna & Jonas

I talen avviste også Hareide at KrF har skriftet syn på hvor i politikken de hører til: Han understreket at KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti som står mellom rød og blå blokk. Nå er det opp til landsstyret, som skal møtes i november, å begynne posisjoneringen inn mot 2017-valget.

– Er det nå riktig å tolke deg dit at det er helt åpent hvilken vei KrF går i stortingsvalget i 2017?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg som partileder skal ikke legge noe føringer på veien videre. Vi tar med det gode samarbeidet vi har, men det blir en helhetsvurdering.

– At du nå sier at KrF ikke vil bryte samarbeidsavtalen nå, men at ha «full frihet» til 2017, er det en beskjed du håper noen andre partiledere får med seg?

– Dette er ingen tale til Erna Solberg, Siv Jensen eller Jonas Gahr Støre. Dette var en tale til KrF. Jeg har ikke hatt noen av de tre i bakhodet.

KOMMENTAR: Høyrevinden har snudd

Budsjett

Neste uke skal regjeringen legge fram budsjettet for 2016 og ny skattereform. Hareide legger ikke skjul på at gjennomslag i budsjettet vil påvirke diskusjonen om veivalg. De viktigste sakene for KrF blir arbeidsledighet, flere lærere og flyktningspørsmålet.

Mer fra Dagsavisen