Innenriks

- Frp bør ikke være overrasket

NY REGJERING: Jonas Gahr Støre (Ap) mener Frp selv bør svare på de internasjonale reaksjonene etter at de er på vei mot regjeringsmakt.

- Det bør jo ikke overraske Frp at det blir internasjonal oppmerksomhet rundt det regjeringsprosjektet som nå tar form, sier Jonas Gahr Støre (Ap).

Etter valget i Norge har flere internasjonale medier trukket fram koblingene mellom terroristen Anders Behring Breivik og Fremskrittspartiet. Den britiske kvalitetsavisen The Independent og Italias største avis Corriere della Sera er blant dem som har trukket fram at Breivik har vært medlem av det som nå kan bli et regjeringsparti. Flere medier har også påpekt at Frp er et innvandringsfiendtlig parti på ytterste høyrefløy,

Ikke en sak for UD

Fremskrittspartiet har bedt Utenriksdepartementet om hjelp til å håndtere dekningen av valget i utlandet.

- Utenriksdepartementet bør sørge for at man informerer journalister, aviser og nyhetskanaler i de respektive land om hva som er de faktiske forhold, sa Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen til NRK.

Ambassaden i Roma har bedt UD om å få «punkter til bruk ved kontakt fra utenlandsk presse om valget og valgresultatet».

Støre vil ikke kommentere oppslagene om Frp og Breivik. Tre uker før valget omtalte Ap-toppen Frp som «et høyrepopulistisk parti». Den tidligere utenriksministeren plasserte også Frp i samme politiske familie som Europeiske høyrepopulistiske partier som Sverigedemokratene, Sannfinnene, Dansk Folkeparti og franske Nasjonal Front.

Nå mener Støre Fremskrittspartiet må forsvare sin politikk og ideologi på egen hånd internasjonalt.

- Når Fremskrittspartiets søsterpartier har vært på vei mot regjeringsmakt har det vakt internasjonal oppmerksomhet. Dette mener jeg de må stå i. Det er ikke noe Utenriksdepartementet kan gå inn og korrigere. Det kan ikke den norske stat ha noen mening om, sier Støre og legger til:

- Dette er så vidt jeg har sett Europas ledende kvalitetsaviser som skriver rundt dette. Hvis Frp føler seg dårlig omtalt der, så får de kontakte de avisene og utdype både politikk og retorikk. De får slå opp i katalogen til disse avisene og eventuelt sende noen på besøk til Roma og London og forklare hva de står for.

Kraftig høyrevridning

Støre understreker at han har respekt for at Fremskrittspartiet som et parlamentarisk parti med 16 prosents oppslutning i valget.

- Høyre har åpnet for å ta dem inn i regjering, og KrF og Venstre synes å ha samme holdning. Det er ikke overraskende at en slik høyrevridning blir omtalt i andre europeiske land.

- Hva gjør Frp inn i regjering med Norge sitt internasjonale renommé?

- Jeg mener at det budskapet Fremskrittspartiet har, det synet de har på mangfold, integrering - det synet de har på Norges ansvar for internasjonal solidaritet - det er ikke et syn jeg ønsker skal være det norske uttrykket utad. Men velgerne har gjort det mulig. Det får jeg ta til etterretning. Så får de partiene som åpner for at Frp-politikk skal bli regjeringspolitikk ta det ansvaret når de tilsynelatende legger mindre vekt på det.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen