Innenriks

Flere kjøper leilighet

Mens etterspørselen etter små leiligheter skyter i været, følger ikke boligbyggingen etter.

I andre kvartal i år ble det solgt 23 prosent flere nye leiligheter enn i samme periode i fjor. Det viser tall Boligprodusentenes Forening la fram i går. I første halvår av 2012 har det til sammenligning blitt solgt ti prosent færre nye eneboliger enn første halvår i 2011.

Samtidig trappes ikke byggingen av leiligheter opp: Av nye boligprosjekter er rundt 50 prosent leiligheter. Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene mener ting tyder på at boligbyggingen i tillegg til å gå for tregt, ikke harmonerer med behovet. Sett i lys av de galopperende prisene på små leiligheter i pressområdene det siste året, med kvadratmeterpriser på opp mot 100.000 kroner, er det på tide å vurdere hva slags boliger vi skal bygge, mener han.

Mindre leiligheter

- Jeg tror det er nødvendig å løse opp kravet om at 30 prosent av boligene i nye prosjekter må være over 80 kvadrat. Jeg tror vi må øke volumet. Når etterspørselen er så stor etter små leiligheter, må man gjøre ting i den sammenheng, mener han.

En gruppe som merker mangelen på små boliger er studenter, og flere studentboliger har vært en kampsak for studentorganisasjonene i mange år. De får støtte av boligprodusentene og Jæger, som mener studenter er med på å presse opp prisene på leilighetsmarkedet i sentrale strøk, i så stor grad at de som ikke skal studere ikke får råd til å kjøpe seg en rimelig og liten bolig. Derfor mener Jæger det er viktig å se på subsidiene til studentsamskipnadene, som han vil øke for at det skal bli billigere å bo i studenthybler, og studentboligbyggingen.

- Jeg synes ikke synd på studentene. Det er ikke derfor jeg synes man skal bygge studentboliger. Man skal gjøre det for at boligmarkedet for øvrig skal fungere, understreker han.

Reguleringsfortgang

En stadig tilbakevendende problemstilling i debatten om fortgang i boligbyggingen er det store byråkratiet som skal til for å få byggegodkjenning for nye bygg. Politikere fra partier på begge sider av den politiske skillelinjen mellom høyre og venstre har uttalt at de ønsker å se på muligheter for å redusere byggesaksbyråkratiet. Dette mener også Jæger vil være en god idé for å få fortgang i boligbyggingen.

- Det er mange konflikter her. Skal man dekke det store behovet som er, må man finne områder å bygge i. Store områder må reguleres etter områdeplaner, og så kan vi ikke gå videre til detaljregulering. Man må kunne starte byggingen direkte når de demokratiske prosessene er sluttført. Jeg tror også Oslo må invitere inn private til å lage områdeplaner, sier direktøren.

I Oslo har man et uttalt ønske om å fortette mer nordøst i byen. På vestkanten er fortettingsambisjonen mindre uttalt, noe blant annet medlem av byutviklingskomiteen for Arbeiderpartiet, Anders Røberg-Larsen, har uttalt seg meget kritisk til. Boligprodusentdirektøren mener at også eneboligene på Slemdal og Ris har en plass i Oslos bybilde.

- Du trenger ulike ting, også denne typen eneboliger. Men det vi trenger, er en aktiv boligpolitisk tanke om hvordan vi skal få nok boliger, mener han.

Mer fra Dagsavisen