Innenriks

Fjernes fra kirkens grunn

Byrådet i Oslo har bestemt at romfolket som har slått leir ved Sofienberg kirke skal fjernes. At de er på kirkens grunn, anser de ikke som noe argument.

Det er ikke tillat å campe i Oslos parker og skoger, av hensyn til allemannsretten. Men parken rundt Sofienberg kirke eies ikke av kommunen, men kirken selv. Noe som er grunnen til at romfolket har slått leir der.

Brev til biskopen

Siden leiren ble etablert mandag har det vært hektisk møtevirksomhet mellom kommunen og kirken. Og i går sendte byrådsleder Stian Berger Røsland (H) et brev om dette til Kirkelig fellesråd og Oslo bispedømme. Konklusjonen fra byrådets side er at de skal vekk.

- Akkurat når vet jeg ikke, men det vil skje med det første, sier byrådslederen til Dagsavisen.

- Hva om de ikke fjerner seg frivillig?

- Da blir det en oppgave for ordensmakten, sier han.

Prost Ingar Seierstad i Nordre Aker er ikke overrasket.

- Vi har hatt møter med kommunen, så dette var ikke noen stor overraskelse. Vi lytter til byrådets råd. Vi har også hele tiden sagt at dette umulig kan være langvarig, sier han til NTB.

Vil ikke jage

Seierstad opplyser at Oslo-biskop Olav Dag Hauge i formiddag skal delta i et møte med representanter for romfolket for å formidle at leiren må avvikles. Han synes det er viktig at romfolket ikke blir jaget av sted.

- Vi ønsker en rolig og verdig avslutning, og vi håper at det vil skje i ordentlige former. Men vi kommer til å sette en grense for hvor lang tid det kan ta, sier han.

Fortsatt problem

Selv om rundt 200 fjernes fra Sofienberg kirke, fjernes ikke bostedsproblemet. I Oslo anslås det å være rundt 2.000 romfolk.

- Hvor skal disse gjøre av seg når de ikke har lov å campe i parker, eller lage leire i skogen?

- Enhver som kommer til Norge er pliktig til å sørge for å ha et sted å være, og at de kan forsørge seg der de skal være. Kan de ikke det, må de reise hjem, sier byrådslederen.

- Det finnes flere campingplasser i Oslo, det er leiligheter å leie, og det finnes hoteller, sier han.

- Men disse menneskene har ikke penger til å leie seg inn på slike steder?

- De har kommet til Norge, så helt ubemidlet er de ikke, sier Røsland.

Men han innrømmer at det fortsatt vil være en utfordring for hovedstaden.

- Vi må ha en diskusjon om dette med statlige myndigheter. Det er ikke slik at man har en ubetinget rett til å oppholde seg i annet EØS-land og legge sin nye by eller land til byrde. Men det krever også statlig handling med tanke på bortvisning og utvisning, sier han.

Mer fra Dagsavisen