Nyheter

Finn din indre helseminister

En av tre vil spise sunnere, men de færreste får det til. Helseminister Jonas Gahr Støre ber oss finne fram vår indre helseminister. Anna Filippa Hjarne (11) har funnet sin.

Ja, vi vet det.

Den som spiser pølsemat og kjøttmat hele dagen, han blir så doven og så lat og veldig tykk i magen. For ikke å glemme sukker; 11 prosent av et gjennomsnitts husholdningsbudsjett går til mat, og gjennom denne får hver nordmann i seg 31 kilo sukker i året.

Over halvparten av landets befolkning er opptatt av å spise sunt. Men hvorfor spiser vi ikke nok gulrøtter, knekkebrød og peppernøtter, tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille, da?

For dyrt, for lite tid, for krevende, for lite barnevennlig, for uoversiktlige kostholdsråd.

Unnskyldningene er mange, skal vi tro Helsedirektoratets nye undersøkelse om nordmenns kosthold.

Spiser mer nøkkelhull

Undersøkelsen viser at rundt 30 prosent av oss har seriøse planer om å endre kostholdet, men dette er lettere sagt enn gjort. Hele sju av ti nordmenn synes nemlig at det er regelrett vanskelig å spise sunnere. Tabloidene og ukebladene er fulle av velmenende råd, og myndighetene ber oss innstendig om å bevege kroppen en halvtime om dagen og om vi ikke kunne være så snille å spise mindre søtsaker. Rådene er fort glemt når heisen venter i 1. etasje og kassa på Rimi er full av «skal bare få opp blodsukkeret»-sjokolade.

Helsedirektoratets nye kampanje «Små grep, stor forskjell» skal rekke ut en hånd til forvirrede sunnhetsjegere. I dag er 1.550 av matvarene i butikken merket med Nøkkelhullet, det vil si at de inneholder lite sukker, enumettet fett og salt, og mye kostfiber og fullkorn. Salget av disse varene har nesten doblet seg fra 2009 til 2011.

Nå skal Nøkkelhullet også klistres på epler, brokkoli og fisk for å minne folk på at det ikke bare er Wasa knekkebrød og Grandiosa som er «sunnest i sin matvaregruppe», og sunne middager skal legges ut på en egen app.

Holder det?

Fettbølgen kommer

Ikke helt, synes helseminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han har lansert seg selv som forebyggingsminister. Sykehus er viktig, men vel så viktig er det å forhindre at vi ender opp i sykesenga, mener han.

- Vi er ganske dårlig forberedt på livsstilsepidemien som har nådd USA 20 år før oss. I dag har vi et blytungt fokus på sykehus, men alle ser at forebygging er nøkkelen for å styre klar av det som ligger få år fram i tid. Vi er alle våre egne helseministre. Du er din, jeg er min, sa han under lanseringen av Helsedirektoratets kampanje.

For å markere riktig kostspor på kartet, vil Støre blant annet forby markedsføring av snop mot barn, trappe opp ernæringstimene i skolen og forfriske jobbkantinene.

- Det går jo en del i pizza, taco og vafler i kantina på Stortinget. Vil du ta grep her?

- Jeg vet ikke om Stortinget burde bli sunnere, det får du spørre dem om, svarer helseministeren.

Sunn taco

På Nøkkelhull-tilstelningen disket de seks barna fra NRK Super-programmet «Barnas restaurant» opp med sunn taco; den varianten som ligner mer på salat enn kebab. Anna Filippa Hjarne (11) er en av de driftige kokkene.

- Hva er sunn mat?

- Den har mye vitaminer i seg som styrker kroppen. For eksempel juice eller matpakka når man har med seg frukt og grønt, sier hun og tilbyr en tacolefse.

- Jeg anbefaler taco med grov lefse uten rømme, ost og kjøtt.

- Blir ikke det litt kjedelig?

- Det er kanskje ikke den beste tacoen, men det er sunt, da ...!

- Hva er det beste du vet?

- Jeg er veldig glad i fisk og sjømat. Spesielt i fiskegrateng, men jeg liker egentlig den man kjøper best, sier Hjarne.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no

Tre om Nøkkelhullet

Treningsguru Kari Jaquesson:
– Jeg synes ikke det er dumt at Grandiosaen har fått Nøkkelhullmerket. Grandis er ikke ille i det hele tatt, det er jo bare brød, ost og tomat. Det er fint med nøkkelhull, men vi må innføre porsjonskontroll. Folk innbiller seg at de kan spise hele pizzaen alene. Vi må få forslag til hva én porsjon er og lære å veie maten.

Jørgen Foss, leder i Landsforbundet for overvektige:
– Nøkkelmerket har et kjempepotensial, men det kan være mer villedende enn veiledende. I dag ser det ut som om Grandiosa og Wasa er like sunt. Vi må også bli flinkere til å nå ut til barn og unge. Der synes jeg det har sviktet til nå. Barn går ikke inn på Helsedirektoratets nettside for å lese kostholdsråd. Videre må myndighetene bli strengere. Helseministeren må gjøre noen upopulære valg, slik det ble gjort med røykeloven.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap):  
– Jeg trener på å lage det som går fort. Det er ofte når vi har dårlig tid at vi lager dårlig mat. Jeg forsømmer å følge rådene om fem om dagen og grovbrød og spiser vanlige norsk middager. Likevel kommer taco høyt opp på lista, og det hender jeg kjøper Grandiosa. Det er ikke noe gærent med å spise pizza, men du kan velge en sunnere pizza. Slik er nøkkelmerket en utstrakt hånd snarere enn en pekefinger.

Dagsavisen setter i en serie artikler søkelys på nordmenns forhold til mat, kropp og trening:

15. august: Reagerer på kroppsfokus

11. august: Slutter i idrettslaget og svetter på senter

4. august: Forteller om livsfarlig lek med anoreksien

1. august: Bytter frukt og grønt med piller og pulver

31. juli: Stadig flere menn rammes

Mer fra Dagsavisen