Innenriks

Færrest asylsøkere siden 1997

Hittil i år har det kommet færre asylsøkere enn det gjorde på ei uke under den største tilstrømningen i fjor høst.

Det kom fram da UDI-direktør Frode Forfang la fram halvårstallene for asylankomster til Norge i går.

– Den viktigste enkeltårsaken er at det kommer færre fra Tyrkia til Hellas, og videre gjennom Balkan og opp til vår del av Europa. Det kommer færre til Europa generelt, og dermed også til Norge, sier Forfang.

Ti ganger så mange til Sverige

I år har det til sammen kommet 1678 asylsøkere til Norge. Syrere (269), afghanere (239), eritreere (145) og irakere (145) er øverst på lista over nasjonaliteter som søker beskyttelse her i landet.

Les også: Kan skape en ny underklasse

Til sammenligning har det kommet 16.000 til Sverige, ti ganger så mange som til Norge.

– Det er en av grunnene til at jeg sier at vi skal ikke være helt trygge på at vi ikke skal få flere asylsøkere hit. Det at Sverige mottar ti ganger så mange som Norge viser at det ikke er umulig å komme seg til vår del Europa. Hvis vi hadde sett at grensene nedover i Europa var så stengte at det var vanskelig hadde bildet vært litt annerledes, sier Forfang.

Innstrammingspolitikk

De mange asylsøkerne som kom til Norge og Europa i fjor har vært et av årets mest debatterte temaer, og gang på gang har Stortinget og regjeringen gjennomført nye innstramminger. Seinest denne uka la arbeidsminister Anniken Hauglie fram forslag til en kraftig omlegging av trygdeytelsene til flyktninger som kommer til i Norge.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Men Forfang er ikke så sikker på at det er norske politiske vedtak som er hovedgrunnen til nedgangen i asylankomster.

– Vi skal ikke overvurdere asylsøkernes evne til å analysere enkelttiltak. Jeg tror dette handler om det store, overordnede bildet. Det kan godt tenkes at Norge framstår som strengere, men samtidig har en rekke andre land også strammet til. Og det har skjedd parallelt. Hvordan det utligner hverandre er det vanskelig å si noe sikkert om, sier UDI-direktøren.

Strengest i Europa?

I løpet av året som har gått har en rekke både tilhengere og motstandere av en streng asylpolitikk omtalt norsk asylpraksis som blant den strengeste i Europa. Det er ikke Forfang helt enig i. Han viser til at for eksempel svenskene har en strengere praksis på familiegjenforening enn Norge.

– Det er vanskelig å si noe sikkert om. Det er ikke min jobb å vurdere om Norge har Europas strengeste asylpolitikk. Men det er mange andre land som har innført kraftige innstramminger. Sverige er vel det landet som kanskje har foretatt den største endringen relativt sett, og har på enkelte områder strammet inn mer enn Norge. På noen områder er vi strengere enn de fleste andre, på andre områder er det andre land som er strengere. For eksempel er Sverige nå strengere på familiegjenforening enn Norge, sier UDI-direktøren.

Mer fra Dagsavisen