Innenriks

Erkjenner feilinformasjon i Stortinget

Statsminister Erna Solberg (H) innrømmer at hun i Stortingets muntlige spørretime 10. februar ga feil opplysninger om enslige mannlige asylsøkere.

Det kommer fram i et brev fra Solberg til SV-leder Audun Lysbakken som NTB fikk tilgang til torsdag.

Spørsmålet fra Lysbakken gjaldt familiegjenforening, og i sitt svar kom statsministeren inn på antall og andel enslige menn som kom som asylsøkere til Norge i løpet av fjoråret.

– I mitt svar sa jeg at «det er relativt mange menn uten familie som kommer, og det er en større andel enn tidligere.» Det korrekte er at antallet enslige menn som kommer til Norge, økte, mens andelen sank, skriver Solberg i brevet.

13.000

Statsministerens kontor har innhentet tall fra Justisdepartementet som viser at det i fjor kom i overkant av 13.000 enslige menn som asylsøkere til Norge, mot i overkant av 5.500 året før.

– Dette er en betydelig økning, men fordi antallet asylsøkere som helhet økte, så var det ikke en økning i andelen enslige menn. Likevel vet vi at det høye antallet kan innebære høy familieinnvandring, skriver Solberg.

Totalt kom det over 31.000 asylsøkere til Norge i fjor.

Familiegjenforening

Grunnen til at antall og andel enslige menn som søker asyl, er spesielt interessant, er hva dette vil ha å si for fremtidig familieinnvandring.

Solberg varslet i februar at hun vil gå nærmere gjennom tallene for familiegjenforening når regjeringen skal legge fram sine innstrammingsforslag, trolig like over påske.

Solberg har i Stortinget brukt omtrentlige tall på 0,7-0,8 gjenforeningstillatelser per flyktning, som hun sier bygger på blant annet en undersøkelse fra Frischsenteret, skrev Aftenposten i februar.

Regjeringens fagetater jobber derimot med helt andre tall. SSB-tallene viser at 0,36 familiemedlemmer får opphold per flyktning, mens Utlendingsdirektoratet legger til grunn i underkant av 0,5 familiegjenforeninger per flyktning.

Krever svar

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) sier til Aftenposten at hun vil sende et skriftlig spørsmål til statsministeren for å få klarhet i saken.

– Vi trenger en klargjøring slik at tallgrunnlaget er korrekt og ikke oppblåst og vinklet for å skape et skremmebilde, sier hun.

Også Knut Arild Hareide fra samarbeidspartiet KrF håper Solberg vil komme tilbake med riktige tall, men han understreker at han ikke tror statsministeren mente å feilinformere Stortinget.

– Er det en politiker jeg vet er opptatt av fakta og korrekt informasjon, så er det Erna Solberg. Og dette later ikke til å være bevisst feilinformasjon. Jeg mener måten hun har opptrådt på i debatten, styrker det inntrykket, sier han.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen