Innenriks

Breivik vil ha Krekar, Bhatti og Mohammad som vitner

Terrortiltalte Anders Behring Breivik vil stevne mulla Krekar, Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad som forsvarets vitner under terrorsaken.

Forsvarer Geir Lippestad bekrefter overfor VG at Krekar helt sikkert vil bli stevnet og at de vurderer de to andre. Årsaken til at akkurat disse tre vil være blant de omtrent 40 vitnene forsvarerne vil stevne, er deres ekstreme uttalelser i mediene. Lippestad mener de kan bekrefte at Breiviks frykt for muslimsk dominans i Norge og Europa ikke er vrangforestillinger.

– Dette er nå avklart med Breivik. Det er helt sikkert at vi kommer til å stevne Krekar. Vi mener han som vitne fra det ekstreme muslimske miljøet kan forklare for retten at det som Breivik frykter, ikke trenger å være vrangforestillinger i hans hode. Det er faktisk personer som argumenterer for at muslimene skal overta Europa, sier Lippestad til VG.

Fordi ingen av vitnene fra påtalemyndigheten er egnet til å belyse Breiviks politiske overbevisning, vil forsvarervitnene være personer som kan belyse dette. Krekar har uttalt at Europa vil bli endret fordi muslimer får flere barn og det i 2050 vil være en andel på 30 prosent muslimer i Europa.

– Breivik tror det norske folk også vil forstå hans handlinger bedre etter at personer som Krekar og Bhatti har vitnet i retten, sier Lippestad som tror disse vitnene kan bidra til å underbygge påstanden om at Breivik ikke er psykotisk. (NTB)

Mer fra Dagsavisen