Innenriks

Botanisk juletid

RØDT ELLER HVITT: Vil du ha det tradisjonelt i rødt og grønt eller heller gnistrende hvitt og frostet? Mulighetene er mange når du skaper julestemning med planter.

Juleglede, julestjerne, misteltein, svibler, einer, julerose og asalea. Er det disse plantene som setter i gang julestemningen hos deg? Slik er det ikke for alle.

- Jeg har et hus ved den italienske rivieraen og er der mye. For meg gir en palme med julelys nesten mer julestemning enn tradisjonelle juleplanter, forteller Anne Mina Lillelien, som driver blomsterbutikken MinaMilanda i Oslo.

Nå har ikke Lillelien importert palmer i anledning julemåneden, men lokalet bærer likevel på en litt annerledes julestemning. Blomsterdekoratøren byr opp til en botanisk hvit jul, selv om noen dyprøde orkideer riktignok er å finne i hyllene.

God, gammel stjerne

Rødt og grønt er de mest tradisjonsrike julefargene, også i planteverdenen. Men i likhet med moter for klær finnes det plantemoter, forteller botaniker Kristina Bjureke ved Naturhistorisk museum i Oslo.

- For 40-50 år siden var julegleder veldig populære. Fra 1970-tallet begynte julestjernen å ta over, sier hun.

Nå kjøper nordmenn rundt fem millioner julestjerner hvert år. Blomsten er billig, lett å få tak i og svært folkelig. Men kanskje ikke spesielt trendy, for den som bryr seg om slikt? Det gjør ikke Lillelien.

- Det bør ikke handle om hvorvidt en plante er in eller ut. Alt avhenger av hvordan plantene settes sammen og brukes. En kaktus sammen med frostede grener og en tradisjonell juleblomst kan fungere veldig godt, sier Lillelien.

- Noen kan mene at de ikke egentlig liker julestjerner, men si at «med den potta var den fin!» Og det er ikke noe galt i å like julestjerner, fortsetter hun.

Hvite grener

Lillelien lager en liten bukett av eukalyptusgrener. Den mørke, rødbrune fargen står fint til grener som er frostet, altså gjort hvite med spraylakk. Folk vet gjerne ikke at de liker noe før de har sett det, mener hun.

De hadde neppe kjennskap til eukalyptus, nordmennene som i eldre tider begynte å ta einer, misteltein og kristtorn inn i huset om vinteren. Disse plantene beholder som kjent de grønne bladene gjennom den kalde årstida.

- Det ga en slags forsikring om at livet ville komme tilbake. Men dette var lenge før det ble tradisjon å ha juletre i Norge. Juletreet ble vanlig for bare 100 til 150 år siden, forteller botaniker Bjureke.

Eksotisk

Mange av de tradisjonelle juleblomstene, som julestjernen, har eksotisk opphav. At de har funnet veien til norske julehjem, henger sammen med at det er på denne tida plantene blomstrer.

Asalea er den nest mest populære juleblomsten. På tredjeplass er ridderstjerne (amaryllis).

En annen plante som har vært populær i noen år, er julerosen, forteller Lillelien.

Selv er hun veldig glad i hvit alpefiol, en plante flere kunder også nå har fått opp øynene for.

- Alpefiolen er helt hvit, ikke gulhvit som en del andre hvite blomster. Det helt hvite tror jeg kommer til å bli mer populært framover. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen