Innenriks

Barneombudet krever innsats mot mobbing

Regjeringen svikter elevene som utsettes for mobbing i skolen, mener avtroppende barneombud Reidar Hjermann.

Kun 94 av 880.000 elever har klaget til fylkesmannen som følge av mobbing. At så få har klaget viser ifølge Hjermann «en fullstendig systemsvikt mot krenkelser av norske barn», skriver VG.

Om to uker går Reidar Hjermann av som barneombud. I et åpent avskjedsbrev til kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) tar han et kraftig oppgjør med innsatsen mot mobbing i skolen.

«Krenkelser i skolen er et av våre mest alvorlige samfunnsproblemer. Vi kan ikke leve med et system som muliggjør sammenhengende krenkelser av barn i 13 år», skriver Hjermann i det åpne brevet, som står på trykk i VG.

Det avtroppende barneombudet viser til elevundersøkelsen, som tyder på at 40.000 elever opplever at de blir mobbet i skolen. Halvparten av disse oppgir at de blir mobbet av voksne som arbeider i skolen.

En elev kan risikere å bli alvorlig krenket i skolen gjennom mange år uten at noen setter makt bak kravet om straks å bedre elevens situasjon, advarer Hjermann.

«Det er når de voksne svikter, at skolen kan ødelegge en hel barndom», skriver han i VG.

Ifølge Hjermann må loven endres slik at manglende oppfølging av krenkede elever får konsekvenser. Kunnskapsministeren bør blant annet gi fylkesmennene mulighet til å reagere mot skoler, foreslår han.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier til VG at hun er fornøyd med at Hjermann påpeker systemsvikten.

Mer fra Dagsavisen