Innenriks

Arrangør: – Festen var forsvarlig

Han mener dieselaggregatene var i et innelåst rom med ventilasjon. Verken politi eller brannvesen kjenner til et slikt rom, og peker på en rekke andre problemer.

– Kom mellom 23.30-0.30 for å begrense sjansen for at Oslos festbremsavdeling dukker opp. Vi setter pris på om folk minimerer bruk av inngang/utgang mens vi holder på, skrev arrangørene på Facebook-siden for grottefesten.

Det var Aftenposten som først omtalte saken.

I tillegg ba de deltakerne om å unngå parkering av elsparkesykler i nærheten av inngangen.

– Er mistenkelig om det står 60+ sparkesykler i krysset, var begrunnelsen.

Facebookmeldingen fortalte også at det fantes et «toalett» inne i bunkeren. Deltakerne ble også anmodet om å begrense røyking innerst i lokalet med tanke på luftkvalitet, og de som var syke eller hadde symptomer på koronaviruset, fikk beskjed om at det var «fint» om de holdt seg hjemme.

Arrangøren mener festen var forsvarlig

– Det var ikke meningen at det skulle være så mange, og aggregatet skulle være låst i et rom. Vi hadde allerede festet fra klokken 23 fram til rundt 3, uten problem, sier den anonyme arrangøren til VG.

24-åringen var en av fire som sto ansvarlige for arrangementet, og endte selv på Ullevål sykehus etter å ha blitt kullosforgiftet. Han hadde selv båret flere festdeltakere ut av bunkersen der festen ble arrangert. Han sier han oppdaget at døra til aggregatene var åpen, og at han fant tre bevisstløse personer.

Les også: Brannvesenet: – Ring oss hvis du er glad i vennene dine

Oslo 20200830. 
Tegning av bunkeren (tilfluktsrommet) inne i fjellet på St Hanshaugen som ble brukt som festlokale natt til søndag. Sju av festdeltakerne måtte sendes til sykehus med kullosforgiftning. De brukte et dieselaggregat for å få strøm. Åpningen som ble brukt er den merket øverst t.h. på bildet. 
Foto: Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg / NTB scanpix

Tegning av bunkeren (tilfluktsrommet) inne i fjellet på St Hanshaugen som ble brukt som festlokale natt til søndag. Sju av festdeltakerne måtte sendes til sykehus med kullosforgiftning. De brukte et dieselaggregat for å få strøm. Åpningen som ble brukt er den merket øverst t.h. på bildet. Foto: Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg / NTB scanpix

– Jeg tar av meg T-skjorta og holder meg for munnen, og begynner å frakte personene ut. Dette må jeg gjøre i puljer, fordi det er så tungt å puste. Vi får stoppet festen og får folk ut, sier han.

Til sammen var 25 personer innlagt på sykehus med kullosforgiftning etter den ulovlige festen i en bunkers på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag. Tilstanden for flere ble søndag betegnet som alvorlig.

Les også: 24 til sykehus etter grottefest i Oslo

24-åringen sier aggregatene som drev lys- og lydanlegg, var innelåst i et rom med ventilasjon. Verken politi eller brannvesen kjenner til et slikt rom, og brannvesenet mener uansett at det var en rekke andre problemer med arrangementet. Det verste var mangelen på rømningsveier.

– Poenget er at vi hadde stengt denne festen på sekundet uansett om festen hadde vært god, sier vakthavende stabssjef Lars Magne Hovtun i Oslo- brann og redningsetat.

Oslo kommune skjerper sikring av avstengte anlegg

Etter festen i et avstengt tilfluktsrom på St. Hanshaugen i Oslo, varsler Beredskapsetaten i kommunen tiltak.

– Selv om dette var et privat anlegg, sender vi nå ut en melding om at sikring på avstengte kommunale anlegg skal etterses, sier beredskapssjef Ann Kristin Brunborg i Oslo kommune til NTB.

Bunkersen festen foregikk i var et tidligere tilfluktsrom og er eid av Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg. Anlegget var avlåst og stengt, men arrangørene lyktes med å bryte seg inn og arrangere en fest.

– Ved å ta seg ulovlig inn i stengte anlegg risikerer man å utsette både seg selv og andre for fare, sier Brunborg.

Hun legger til at det kan hende enkelte at de berørte skal følges opp på bydelsnivå, selv om alle evakuerte er registrert og tatt hånd om. Til sammen 25 personer ble sendt til sykehus med kullosforgiftning fra to aggregater som ble brukt til lys- og lydanlegg i bunkersen.

Mer fra Dagsavisen