Innenriks

- Anbud er ikke løsningen

FEIL MEDISIN: Tidligere Høyre-statsråd Victor Norman advarer statsminister Erna Solberg (H) mot å konkurranseutsette helsetjenester.

Blant talerne Spekter-konferansen var også samfunnsøkonom og tidligere Høyre-statsråd Victor Norman. Han kom med en klar beskjed til statsminister Erna Solberg (H):

- Konkurranseutsetting eller anbud er ikke løsningen på helsevesenets utfordringer.

Den tidligere arbeids- og administrasjonsministeren mener likevel konkurranse er viktig for å øke produktiviteten.

«La sykehusene konkurrere»

- Ingenting får oss til å skjerpe oss mer enn om noen puster oss i nakken, sier Norman. Men han tror ikke flere anbud i offentlig sektor er veien å gå.

- Vi løser ikke produktivitetsutfordringene våre ved å konkurranseutsette det som i dag er offentlige tjenester. Hovedtyngden av kompetansen ligger fortsatt i det offentlige helsevesenet, derfor må en heller legge til rette for at de offentlige sykehusene kan konkurrere mot hverandre, sier Norman.

Fortsatt tid til forberedelser

Bjarne Håkon Hanssen peker på at Norge har store utfordringer i møte med eldrebølgen. Men bildet er ikke helsvart.

I 2011 leverte Hagen-utvalget en rapport om innovasjon i omsorg til den rødgrønne regjeringen. Utvalget trekker fram flere punkter som nyanserer synet på den skumle eldrebølgen:

* Det blir ikke flere eldre over 80 år de nærmeste 10-15 år. Vi har tid til å forberede og planlegge for den sterke veksten som kommer fra 2025 og videre framover.

* Norge vil være blant de europeiske landene med de minst dramatiske endringer i alderssammensetning i befolkningen; dels fordi vi allerede har gjennomgått slike endringer, og dels fordi vi har høyere fødselstall, slik at aldringen er kombinert med fortsatt befolkningsvekst.

* De nye eldre har bedre økonomi, bedre boforhold, høyere utdanning og bedre helse enn noen annen tidligere eldregenerasjoner.

Undersøkelser viser også at flere eldre vil ha noen å bo sammen med i årene som kommer.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen