Innenriks

Advarer mot falli boligmarkedet

Rekord i boligbyggingen og tro på høyere renter får ekspertene til å advare.Boligmarkedet kan få seg et sjokk neste år.

For prisene kan falle samtidig med at renta begynner å stige.

– Rentene kan bare gå en vei nå. Samtidig ser vi økt tilbud av boliger samtidig som det ikke ser ut til å være særlig fart i nyskapningen og arbeidsmarkedet. Alt dette gjør at vi nå er i en fase der jeg vil anbefale folk å være forsiktige. Man skal passe på å ha en buffer til å ta et prisfall – det kommer tider etter dette da man skal betale renter og avdrag sier Hans Jakob Hansen i byggebransjens kompetansesenter OPAK.

Smertefullt

Daglig leder Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret mener boligmarkedet risikerer å oppleve en «smertefull korreksjon».

– Fortsetter den sterke prisveksten samtidig som tilbudet av nye boliger vokser sterkt i tillegg til en stadig sterkere debatt om eiendomsskatt har vi et scenario som gjør at vi kan få en smertefull korreksjon sier Øye som understreker at han ikke har tro på noen gjentakelse av boligkrakket på 1980-tallet.

Også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener det er grunn til å tenke gjennom hvilke konsekvenser et eventuelt fall i boligprisene vil få.

– Oppgangen har vart lenge nå. Jeg tror ikke på noen særlig økning i boligprisene neste år sier Andreassen.

Byggeboom

Advarslene ser ikke ut til å bite på interessen for å bo i splitter nye hus og leiligheter. Tall Statistisk sentralbyrå offentliggjorde i går viser en formidabel vekst i antall igangsatte boliger hittil i år.

"I Oslo er det satt i gang bygging av drøyt 4.500 nye boliger fra januar til august. I samme periode i fjor var tallet under 1.500. Det betyr at hver fjerde nye bolig i Norge nå bygges innenfor hovedstadens grenser – til tross for at «bare» en av ti nordmenn bor i Oslo.

"Nordmenn vil bo i byer for utenfor Oslo er det bare Sør-Trøndelag og Hordaland som kan vise til sterk vekst. Her drar Bergen og Trondheim opp statistikken.

"Men nye boliger er dyre: Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er omtrent 34.000 kroner i Oslo mot 24.000 kroner for brukte boliger.

– Kjøpers marked

Byggeboomen vil få innvirkning på prisene på både brukte og nye boliger mener eksperter Dagsavisen har snakket med.

– Markedet kan tåle 3.000-4.000 nye boliger i Oslo uten at prisene påvirkes. Men i år kan totalen komme opp i 7.000-8.000 nye boliger her. Da er det liten tvil om at kjøpere av nye boliger går lysere tider i møte sier Bjørn Erik Øye.

Han peker samtidig på nye store utbyggingsprosjekter som er på trappene i og ved hovedstaden: Bjørvika Tjuvholmen Lørenbyen og Fornebu vil til sammen kunne gi flere titusener nye boliger.

Blir det kamp om kjøperne til nybyggene vil prisene på brukte leiligheter kunne bli litt hyggeligere også.

– Boligmarkedet vil bli trykket ned av det store utbudet vi vil se framover sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Mer fra Dagsavisen