– Jeg kommenterer bare det som skjer i salen i dag, og det er at Stortinget skal vedta en ny abortlov. Jeg svarer ikke på andre spørsmål enn det, sa Ingvild Kjerkol til pressen på vei inn i stortingssalen tirsdag.
Hun er Ap-representant, tidligere statsråd, fylkesleder i Trøndelag og sentralstyremedlem i partiet, men benyttet altså ikke sjansen til å komme med en støtteerklæring til den hardt pressede partilederen Jonas Gahr Støre. Hun fikk flere spørsmål fra pressen om hun fortsatt hadde tillit til Støre, men ønsket ikke å svare.
Dagen før hadde flere fylkesledere og sentralstyremedlemmer, anonymt og åpent, i TV2, NRK og Aftenposten, bedt partileder og statsminister Jonas Gahr Støre gå av etter elendige meningsmålinger.
– Gjør en god jobb
Partileder Jonas Gahr Støre selv startet tirsdag morgen på Politisk kvarter i NRK, der han sa at han er «motivert» til å fortsette i jobben og at han ikke hadde tenkt å gå noe sted. Litt etter klokken 10.00 kom Ap-nestleder Tonje Brenna til Stortinget, og der avviste hun at hun vil utfordre Jonas Gahr Støre om partiledervervet.
– Det er ikke en aktuell problemstilling at jeg på noen som helst måte skulle utfordre Jonas Gahr Støre. Han er landsmøtevalgt leder i Ap, og statsminister i Norge. Han gjør en god jobb og er motivert til å fortsette, uttalte Brenna.
Flere sentrale partimedlemmer har uttrykt støtte til Brenna som Støres arvtaker.
– Det er alltid hyggelig å få gode ord, det setter jeg stor pris på. Men jeg er opptatt av at politikken er det viktige for Ap. Vi må være store nok til å forandre samfunnet, og derfor trenger vi større oppslutning enn det vi har i dag. Det er selvfølgelig en frustrasjon i partiet at vi ligger så lavt som vi gjør, og har gjort det over tid, sa Brenna, og understreket at hennes tillit til Støre er basert på at han gjør en god jobb.
– Jeg jobber sammen med ham hver dag og ser jobben han gjør.
– Holde hodet kaldt
Også Aps andre nestleder, Jan Christian Vestre, kom til Stortinget tirsdag, og uttrykte sin fulle tillit til partilederen. Han sa at han tror partiet kan snu den dårlige oppslutningen.
– Det er viktig å holde hodet kaldt og hjertet varmt, sa han i et intervju med VG.
Aps partisekretær Kjersti Stenseng svarte på sin side til NRK at partiet er i en alvorlig situasjon.
– Det er landsmøtet vårt som skal velge sentralstyre og ledelse, jeg forholder meg til at det er partiorganisasjonen vår som skal ha de prosessene.
På spørsmål om sin egen stilling svarer hun:
– Jeg har fullt fokus på den jobben jeg skal gjøre fram til landsmøtet.
Aps neste ordinære landsmøte avholdes i april 2025.
LO-sjefen på banen
Etter at nestlederne hadde sagt sitt, var den store spenningen knyttet til hva LO ville si om situasjonen. LO er en viktig maktfaktor i Ap, og det er tradisjon at LO-lederen også leder valgkomiteen. Flere LO-topper sitter også i Aps sentralstyre.
LO-leder og sentralstyremedlem Peggy Hessen Følsvik befinner seg for tiden på reise i Brasil. Hennes rådgiver Geir Solaas Moen svarte først på hennes vegne at hun ikke kom til å kommentere lederdebatten i Ap, før hun senere likevel kom med en uttalelse via LOs informasjonssjef Trond Gram:
– Jeg gjentar det jeg sa for to uker siden: Det er partidemokratiet i Ap som velger leder, og fra LOs side så er ikke dette et tema nå, sier Følsvik, og legger til:
– Det er klart at Ap er i en krevende situasjon som vi som parti har et felles ansvar for å løse, men vi er opptatt av at det er partidemokratiet som skal rå. Jonas har min og LOs støtte som partileder og statsminister.
Leder Mette Nord i Fagforbundet følger Følsvik og sier at partidemokratiet i Ap avgjør.
– Jeg er enig i det Peggy har sagt i denne saken, skriver Nord via kommunikasjonssjefen i Fagforbundet til Fagbladet.
Fellesforbundets leder Jørn Eggum stiller seg bak uttalelser fra LO og Fagforbundets ledere.
– Jeg stiller meg bak uttalelsene fra Peggy og Mette. Det er partidemokratiet i Arbeiderpartiet som velger partiets leder. Dette er ikke et tema for Fellesforbundet nå, sier Eggum i en uttalelse til NTB.
Støtte fra Raymond
Dagsavisen kontaktet tirsdag formiddag AUF-leder Gaute Skjervø og en rekke sentralstyremedlemmer i Ap med spørsmål om de fortsatt støtter Støre og har tillit til ham som partileder og statsminister. Skjervø svarte kort at han «er i pappaperm», og det lyktes heller ikke å få en generell kommentar om Støre fra AUF.
Dagsavisen var også i kontakt med blant andre de tidligere statsrådene Anette Trettebergstuen, Bjørnar Skjæran og Marte Mjøs Persen. De to første har ennå ikke svart på om de fortsatt har tillit til Støre, men Persen sier kort til Dagsavisen:
– Jeg har ikke noe å si. Vi har prosesser for sånt i partiet.
Men sentralstyremedlem Kristina Hansen fra Finnmark Ap kommer raskt med støtte til den hardt prøvede partilederen.
– Jeg har full tillit til Jonas, skriver hun i en tekstmelding til Dagsavisen.
– Jonas er vår landsmøtevalgte leder, som jeg har full tillit til, skriver tidligere byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, i en tekstmelding. Selv om nå er generalsekretær i Norsk Folkehjelp, sitter han fortsatt i Aps mektige sentralstyre.
Stortingsrepresentant Elise Waagen fra Østfold er enda en som stiller seg bak Støre i sjefsstolen.
– Jonas har min støtte. Det blir for enkelt å peke på en person som årsaken til den situasjonen vi står i. Her er det mange som deler ansvar, skriver Waagen i en tekstmelding til Dagsavisen.
Hun mener partiet tåler denne lederdebatten.
– Men jeg mener det finnes mer egnede fora å diskutere dette enn i media. Landsmøtet bestemmer, og Jonas er valgt, understreker hun.
– En svært god partileder
Flere av Støres Ap-statsråder har også kommet ham til unnsetning.
Sentralstyremedlem Kari Nessa Nordtun (Ap) støtter ham fullt som partileder.
– Klart Jonas har min støtte. Han er pekt på av Stortinget til å være statsminister og av partiet til å være partileder. Det er ingen som har sagt at de ønsker å utfordre hans posisjon. Inntil det skjer, er dette en ikke-debatt for meg, sier kunnskapsministeren til VG.
Det samme gjør utenriksminister Espen Barth Eide:
– Statsminister Støre har min fulle støtte og min fulle tillit. Jeg mener han er en svært god partileder og en svært god statsminister for Norge, sa Eide til norsk presse i Brussel, ifølge NTB.
– I den tiden vi nå lever i, som kanskje er den farligste på mange tiår, er det også viktig at vi har en statsminister som har erfaring, kunnskapen og nettverkene til å navigere Norge i en veldig krevende tid, sa Eide, og la til:
– Jeg ser også at meningsmålingene er dårlige nå. Det påhviler alle oss som har en eller annen form for verv i Ap, å ta ansvar for det, både i å utvikle politikk og å stå fram som et samlet lag.
Kommentar: Nå betaler Støre prisen
Les også: Støre: – Jeg er egentlig ikke overrasket
Les også: Heftig Ap-diskusjon om lederskifte: – Det trengs en endring