Innenriks

PST: - Kjent med at personer som er forbundet med angrepene i København, har hatt aktivitet i Norge

Angrepene nær Israels ambassader i Sverige og Danmark ble utført av Iran-tilknyttede aktører, ifølge PST. En av de siktede kan ha tilknytning til Norge.

– To svensker er pågrepet i Danmark og siktet for terrorhandlinger mot ambassaden i København. Vi er kjent med at personer som er forbundet med angrepet i København, har hatt aktivitet knyttet til Norge, sier spesialrådgiver Siv Sørensen i PSTs kontraterroravdeling.

Angrepene i Stockholm og København ble gjennomført 1. og 2. oktober.

Sørensen spesifiserer overfor NTB at tilknytningen gjelder én av de to som er siktet for terror i København, altså en svensk statsborger med iransk tilknytning. En av personene som er siktet, har en uavklart tilknytning til Norge, ifølge Sørensen.

– På bakgrunn av hendelsen mot den israelske ambassaden i Sverige og Danmark så blir det naturlig for oss å se på iransktilknyttede aktører som en del av trusselbildet mot jødiske og israelske interesser i Norge. Det vi har sett i Danmark og Sverige, er noe også vi må være årvåkne overfor, sier Sørensen til NTB.

Hun forklarer at det PST kaller irantilknyttede aktører, kan være personer eller grupperinger. De kan ha familiær tilknytning til Iran, de kan være tilhengere av sjiamuslimsk ideologi eller ha økonomiske interesser gjennom kriminelle nettverk.

– Vi står i en uavklart situasjon

Assisterende sjef i PST Inga Bejer Engh sier at trusselnivået ble hevet tirsdag på grunn av en uavklart situasjon.

– Vi står i en uavklart situasjon som er i stadig utvikling. Vi har ikke informasjon om konkrete planer, sa Engh på en pressekonferanse i sammenheng med at trusselnivået i Norge ble hevet fra moderat til høyt nivå.

– Vi jobber med å få avklart den usikre situasjonen vi står i nå, sa Engh videre på pressekonferansen.

Den nasjonale bevæpningen varer i fire uker

På grunn av det økte trusselnivået har Politidirektoratet vedtatt nasjonal bevæpning av politiet her i landet. I første omgang skal det vare i fire uker.

– Den nasjonale bevæpningen varer i utgangspunktet i fire uker, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til Aftenposten.

– Det er for at våre mannskaper skal være i stand til raskt å kunne respondere på et lavskala terrorangrep som skjer uten forvarsel mot myke mål, og hvor sekundene teller for å skadebegrense og berge liv, sier hun videre.

Ifølge våpeninstruksen kan Politidirektoratet etter samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet beslutte at politiet skal være bevæpnet i daglig tjeneste for en periode på inntil tre måneder. Departementet kan samtykke til å forlenge bevæpningen med inntil åtte uker av gangen.

Les også: – Vanskelig å forstå hvordan Israel skal leve videre i Midtøsten (+)

Les også: – Dette ville endt krigen, men også fått gislene tilbake

Les også: Gåsehuden kommer i «Jewels». Men det er noe som mangler (+)

Mer fra Dagsavisen