Innenriks

Ekspertutvalg foreslår ny narko-lovgivning

Regjeringens rushåndhevingsutvalg foreslår en nye lovbestemmelse om mindre narkotikaovertredelser. De foreslår også bruk av spyttprøver for å avdekke bruk.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl mottok tirsdag utredning fra Rushåndhevingsutvalget. Tidligere lagmann Hans-Petter Jahre har ledet arbeidet med utredningen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Utvalget foreslår en ny lovbestemmelse i straffeloven som skal omfatte bruk, erverv og innehav av narkotika til eget bruk, fortalte utvalgsleder Hans-Petter Jahre da han la fram rapporten onsdag.

I mandatet utvalget fikk, var det tydelig at det fortsatt skal være straffbart med narkotikabruk, men at rusavhengige skal møtes med hjelp og ikke straff.

Utvalget foreslår at rusavhengige over 18 år normalt skal gis ubetinget påtaleunnlatelse eller straffutmålingsfrafall ved bruk av narkotika og erverv av narkotika til eget bruk.

Les også: Nav-forskere: Hovedgrunnen til uføreeksplosjonen blant unge (+)

«Lite inngripende tiltak»

De foreslår at voksne som ikke er rusavhengige, skal møtes med bot, og at de som er under 18 år, skal få betinget påtaleunnlatelse med krav om å møte hos den kommunale rådgivende enheten for russaker.

Utvalget har også sett på endringer som skal gi politiet virkemidler til å avdekke og sikre bevis for narkotikabesittelse.

– Kroppslig undersøkelse er virkemidler som peker seg ut. Det har man hjemmel for i dag. Her mener vi at man må kunne ta i bruk spyttprøver, sa utvalgsleder Jahre.

Han påpekte at dette er lite inngripende og sikkert i bruk. I dag brukes det blodprøver eller urinprøver.

Les også: Når kommer feriepengene, og hvor mye får du?

Definere rusavhengighet

Et spørsmål utvalget ikke har klart å svare på, er hvordan man i loven skal definere rusavhengighet.

– Vi ser det slik at det rett og slett ikke er mulig å gi et presist og tydelig, rettslig innhold i en lovbestemmelse, slik mandatet ber oss om. Rusavhengighet er et alt for komplekst fenomen til at det kan gjøres så enkelt.

Utvalget har derfor landet på at begrepet i strafferettslig sammenheng må bero på skjønn og gjeldende normer i samfunnet.

Eventuelle medisinske diagnoser, rus- og behandlingshistorikk, type stoff, funksjonsevne, straffehistorikk og livssituasjon er blant faktorene som bør være sentrale for den vurderingen, mener utvalget.

Bekymret for kokainbruk

– Narkotika er helseskadelig, det ødelegger liv og har store konsekvenser for den enkelte, menneskene rundt og samfunnet, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Justisministeren ønsker at færre begynner med narkotika, og at flere kommer seg ut.

Hun viser til at det har vært en økning i kokainbruk.

– Det bekymrer meg, og jeg vet det bekymrer mange foreldre, sier hun.

Mehl sier at hun har som mål legge fram en lovendring i løpet av inneværende stortingsperiode.

– Totalt kunnskapsløst

Venstres justispolitiker Ingvild Wetrhus Thorsvik kaller utvalget for regjerings «straffe- og tvangsmiddelutvalg».

– Det er totalt kunnskapsløst og inhumant å fortsette dagens straffelinje når det fører mennesker inn i død og utenforskap. Det har vi allerede et grundig kunnskapsgrunnlag som slår fast, sier hun.

Miljøpartiet De Grønne mener at rapporten viser at regjeringens «iver etter å skaffe seg hjemmel for å straffe rusbrukere», er feil vei å gå.

– Selv om det sies at det er mulig å bruke noen tvangsmidler, så gir de ingen støtte for de svært grove tvangsmidlene som Mehl har gitt uttrykk for at hun vil ha, sier MDG-leder Arild Hermstad.

KrF og Sp støtter forslagene

Helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Lisa Marie Ness Klungland, støtter imidlertid forslagene.

– Narkotika skal være ulovlig og politiet må kunne gripe inn når ungdommer driver med kokain og narkotika. Dette handler om livene og framtiden til ungdommene våre, sier hun.

KrFs justispolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad støtter også flere av utvalgets vurderinger:

– Som at politiet skal få gripe effektivt inn med, for eksempel, bruk av spyttprøver. Vi trenger en streng og solidarisk narkotikapolitikk, for å hjelpe de som trenger det og hindre spesielt unge fra å fanges i rusavhengighet, sier han.

Les også: SSB-utredning: Uføre bør ikke tjene mer (+)

Les også: Hit bør du ikke reise hvis du vil unngå hetebølge i sommer (+)

Mer fra Dagsavisen