Innenriks

Sjeføkonom etter rentebeslutning i USA: Positive tegn for norsk rentekutt i år

Amerikanske inflasjonstall gir håp om rentekutt i USA i september. Dét øker sjansen for at Norges Bank følger etter i desember, mener sjeføkonom.

Onsdag kom det både inflasjonstall og rentebeslutning i USA.

Den amerikanske sentralbanken holdt renten uendret, men et uventet inflasjonsfall styrker utsiktene til at USA starter rentekutt i september.

– Dét vil gi større sjanse for at Norges Bank faktisk kan kutte i desember, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til NTB.

Både Sveriges Riksbank og Den europeiske sentralbanken (ESB) har nylig kuttet styringsrenten. Men Norges Bank vil trolig stille seg bakerst i rentekutt-køen av vestlige sentralbanker av hensyn til kronekursen, mener Haugland.

– Dersom det kun blir ett rentekutt i USA, så øker risikoen for at Norges Bank venter med å kutte til 2025, sier hun.

Også sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank mener det er utsikter til rentekutt i USA i september, men at det også kan la vente på seg.

– Norge og USA minner om hverandre akkurat nå, med en økonomi som går bra, men en inflasjon som er for høy, sier han til NTB.

– Det hadde nok vært litt lettere for Norges Bank om USA litt tidligere hadde begynt å signalisere rentekutt. sier Knudsen.

Les også: Meklinger på løpende bånd til uka – streikefare i luftfarten, olja og på Ikea

Mer fra Dagsavisen