Innenriks

Kongen forfremmer forfatter Jon Fosse til Storkors av St. Olavs Orden

Nobelprisvinner Jon Fosse er takknemlig for at han er funnet verdig til forfremmelsen til Storkors av St. Olavs Orden, ordenens høyeste grad.

Nobelprisvinnaren i litteratur Jon Fosse bar kommandør av St. Olavs Orden då han mottok nobelprisen i litteratur i fjor.
Foto: Jonas Ekströmer/ TT / NTB / NPK

Kongehuset kunngjorde utmerkelsen i en pressemelding fredag.

– Kongen har forfremmet forfatter Jon Fosse, Oslo til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans fremragende forfatterskap. Dekorasjonen vil bli overrakt ved et arrangement i Det norske Samlagets lokaler i Oslo, torsdag 20. juni, opplyser Kongehuset.

Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, med storkorset til høyre.

– Det er mektig stor ære å få Storkorset. Og eg er veldig takksam for at eg har blitt funnen verdig til denne forfremjinga, sier Jon Fosse via Samlaget til NTB.

– Dette er ei stor ære og Det Norske Samlaget ønskjer Jon Fosse masse til lukke med tildelinga, legger administrerende direktør i forlaget, Edmund Austigard, til.

Nobelprisvinner

Oppmerksomheten rundt hans forfatterskap har tatt av etter at han i 2023 ble tildelt Nobelprisen i litteratur.

I kjølvannet av det har Regjeringen satt av 500.000 kroner til et årlig Jon Fosse-stipend som skal gå til en oversetter av norsk litteratur. I mai ble det kjent at regjeringen vil hedre Fosse med et årlig litteraturarrangement i regi av Nasjonalbiblioteket og bevilger 4 millioner til formålet.

Til høsten starter filmregissør Erik Poppe innspillingen av filmen «Bad Moon Rising», Fosses første og eneste filmmanus, skrevet for 26 år siden.

Les også: Fosse-feberen rir Norge: – Verken vi eller bokhandlene vet hvordan eller når dette vil slutte

Inspirerte kongen

Jon Fosse er fra et småbruk i Strandebarm i Hordaland. Han debuterte som forfatter i 1983, men ser selv på novellen «Han» i avisa Studvest fra 1981 som sin egentlige litterære debut. Han regnes som en av vår tids viktigste forfattere, etter over førti år med verk i ulike sjangre: alt fra romaner, dramatikk, lyrikk, kortprosa, essay og barnebøker. Tekstene hans er oversatt til over femti språk.

Fosses tekster karakteriseres av repetisjoner, indre monologer, samt en suggererende og musikalsk skrivestil. Det store gjennombruddet som forfattar kom med romanen Naustet fra 1989.

Kong Harald har latt seg inspirere, da han brukte et Jon Fosse-sitat som rød tråd i nyttårstalen: «Usynlege hender leier oss», hentet fra et Fosse-dikt. Kongen snakket om sin bekymring for unge som havner utenfor samfunnet, samt kampen mot klimakrisen, og sa at de usynlige hendene kan være så mye forskjellig: Kjærlighet, vennskap, en gudstro, vilje, håp.

Tom for ord

Fosse gjorde seg først kjent som dramatiker. De mer enn 30 skuespillene er spilt over tusen ganger verden over. Det har også medført en rekke priser både i inn- og utland.

Fosse ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i november 2005, da først og fremst for teaterstykkene hans. Den gangen var ordkunstneren nesten tom for ord.

– Ja kva skal ein seie? Det er ei stor ære, og eg tar imot med takk, sa han til Bergens Tidende, og la til at han er prinsipielt for utmerkelser.

Drama-pause

Fosse konverterte til katolisismen i 2013 og tok etter hvert pause fra dramatikken. Slik ble hans aller mest omfattende prosaverk til, Septologien (2019–21). Verket er oversatt til over 20 språk og har fått glitrende kritikker hjemme og ute. Han har for øvrig vendt tilbake til teater, med tre verk utgitt siden 2020. Teaterstykket Einkvan hadde urpremiere 25. april 2024 på Det Norske Teatret.

I dag er Fosse bosatt i Oslo, der han i 2011 ble tildelt statens æresbolig Grotten, som ligger i Slottsparken. Fosse bor også periodevis i Østerrike og på Frekhaug ved Bergen.

Les også: Verdens beste Fosse

Les også: Derfor har Jon Fosse blitt Jon Fosse

Les også: En halv million kroner til årlig Jon Fosse-stipend

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen