Innenriks

Fem Frp-ere kan sikre ny abortlov – går imot egen partiledelse

Fem representanter fra Fremskrittspartiet går inn for å utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker. Det er i strid med egen partiledelses standpunkt.

– For meg handler det om å stå på rett side av historien, sier Roy Steffensen til NRK.

Ifølge kanalen er det han, Terje Halleland, Bengt Rune Strifeldt, Sivert Bjørnstad og Himanshu Gulati som vil gå imot egen partiledelse og stemme for den nye abortloven.

Regjeringen har varslet at den vil legge fram forslag til ny abortlov før sommeren. Den vil inneholde en utvidelse av abortgrensen til uke 18, slik abortutvalget anbefalte i sin rapport i desember.

Fram til nå har det vært usikkert om regjeringens forslag til endringer i loven vil få flertall.

Manglet fem

Venstre, Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt er partiene som vil stemme for ny abortgrense. De har 80 representanter på Stortinget. Forslaget trenger minst 85 for å bli vedtatt. Dermed kan de fem Frp-stemmen bli helt avgjørende.

Frp-leder Sylvi Listhaug har sagt til TV 2 at hun er imot en ny abortlov, og det samme har første nestleder Hans Andreas Limi sagt.

Men Frp har fristilt sine representanter. Lørdag sier hun at ledelsen må respektere avgjørelsen til de fem representantene.

– De står i sin fulle rett. Man skal kunne stå opp for det man mener er riktig. Det er et spørsmål mange har sterke følelser knyttet til, og derfor er det noe vi overlater til den enkelte, sier Listhaug til NRK.

Nesten alle får ja

De fem Frp-representantene er samstemte i sitt synspunkt, og Steffensen peker på at 97 prosent av de som søker nemnda om abort etter 12 uker, får det innvilget med dagens lov.

Gulati sier til NRK at han ikke ønsker å utvide antall uker, men han mener det er riktig at det er kvinnen som bestemmer så lenge man har åpnet for 18 uker.

Silje Hjemdal, som er en av to kvinner i Frps stortingsgruppe og sitter i familie- og kulturkomiteen, sier hun ikke har bestemt seg for hva hun skal stemme enda.

– Jeg er åpen enda. Jeg vil lande på et standpunkt når saken eventuelt er levert til Stortinget og sett innspillene vi får der, sier hun til NTB.

Helseministeren fornøyd

Den ferske helseministeren i Jan Christian Vestre (Ap) synes det er bra at de fem Frp-erne vil utvide abortloven i tråd med det regjeringen skal foreslå.

– Arbeiderpartiet er opptatt av å styrke kvinners rett til abort i Norge. Jeg er glad for at flere av stortingsrepresentantene til Frp vil være med å sikre flertall for dette, sier han til NTB.

Vestres regjeringskollega, barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp), vil helst beholde dagens abortlov. Hun synes det er interessant at det er fem Frp-menn som har bestemt seg for å stemme for en utvidelse.

– Dette løftes gjerne som en ren kvinnesak, men en undersøkelse om holdninger til abort blant nordmenn viser at flertallet av norske kvinner faktisk er for dagens abortlov, sier hun til TV 2.

I SSBs velgerundersøkelse ved stortingsvalget i 2021 mente 47 prosent at grensen for selvbestemt abort burde gå ved uke 12 (54 prosent blant kvinner, 40 prosent blant menn).

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap), som har sin første dag i ny jobb lørdag, er glad for uventet støtte fra fem Frp-ere på Stortinget i abortlovsaken. Foto: Lise Åserud / NTB

Les også: Boligbobla vi snakker for lite om

Les også: Trond Giske: – Nei, det går jo ikke bra nok (+)

Les også: Her er AFP-grepene som kan sikre pensjonen din



Mer fra Dagsavisen