Innenriks

Feil hos Yr ga falske forhåpninger: Ikke sommervær i vente likevel

Værmeldingstjenesten Yr hadde varslet sommerlignende temperaturer flere steder på Østlandet mandag. Men prognosene skyldtes en kalibreringsfeil, ifølge meteorologene.

– Noe skikkelig sommervarme får vi nok ikke denne gangen, så jeg ville tatt Yrs prognoser med en stor klype salt, sier vakthavende meteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt til NTB.

Før helgen og de siste dagene hadde mandagen pekt seg ut som en svært varm dag på Østlandet. Tidvis lå det an til opp mot 20 grader, ifølge prognosene på Yr.

Men det blir ikke så varmt mandag. Og utsiktene om tilsvarende høye temperaturer fram mot helgen er også i det litt for optimistiske slaget, ifølge Ovhed. Denne «feilen» skyldes en kalibreringsfeil for makstemperaturene på Yr.

– Forskerne lager jevnlig justeringer som skal tilpasse modellene slik at det gis så riktige varsler på Yr som mulig. Men noen ganger klarer ikke systemene å gjøre det, og et slikt tilfelle var nå, sier han.

Varmebølge på kontinentet

Det er ikke tilfeldig at slike feil skjer akkurat nå, sier han, og viser til at april er en lunefull måned.

– Det ganske typisk for denne tiden på året. Aprilværet kan veksle ganske raskt mellom varme og kulde. Vi har fremdeles steder med snø, kaldt hav og kald sjø, sier han.

– Så har vi samtidig barmark flere steder som kan bli varmet opp av solen ganske kjapt. Så det er veldig mye som gjør det komplisert.

Det er for tiden svært varmt flere steder i Sentral-Europa, hvor det er varslet over 25 grader enkelte steder de kommende dagene. Varmen når ikke helt opp til Norge denne gangen, men vil så vidt treffe deler av Sør-Sverige.

– Det er veldig mye varmt på gang i Europa nå. Det ligger nede i Tyskland og Polen nå og kommer opp til Baltikum i morgen.

Les også: Sigrid Bonde Tusvik: Derfor fikk jeg aldri lov til å låse meg inne på rommet

Kan få blaff av høyere temperaturer

I Norge vil uka derimot være preget av flere lavtrykk og mye gråvær. Men dersom man er heldig med oppholdsvær og litt sol, kan man få et blaff av litt høyere temperaturer, sier Ovhed.

– Temperaturene kan enkelte steder komme til å bikke 15 grader og kanskje klatre litt videre oppover, men neppe så høyt som mot 20 grader.

I Finnmark skal det bli plussgrader denne uka etter at finnmarkingene har hatt en usedvanlig kald start på april. I Kautokeino har de hatt den kaldeste starten på april siden 1956, ifølge meteorologen.

– Ellers vil mildluften denne uka komme litt i rykk og napp, så skal man opp til fjells, så bør man nok ikke skifte dekk, oppfordrer meteorologen.

Les også: Rita og Morten mister tre millioner i pensjon: – Det er så bittert

Les også: Skrev bok om livet som fattig: – Ordskiftet om fattigdom kan være vanvittig krevende å stå i

Les også: Mobbing ødela livet til Kathrine: – Hvorfor meg?


Mer fra Dagsavisen