Rogalands Avis

Skolebuss av veien, fergeruter innstilt og fly forsinket fra Sola

– Det har vært helt ufattelig travel morgen! oppsummerer Vegtrafikksentralen vest etter at snøen lavet ned på Sørvestlandet.

– Det har vært mange trafikkuhell, jeg har ikke tall på hvor mange, sier trafikkoperatør Jørgen Bødtker til NTB.

Det er ikke snakk som mer enn lettere personskader i et par av hendelsene.

– Men veien blir jo stengt i en del tilfeller. Så det fører til forsinkelser og problemer i trafikken, sier Bødtker.

Karmsund bru stengte

Snøen begynte å legge seg i veibanen fra 5-tiden torsdag i rogalandsområdet, ifølge Vegtrafikksentralen vest. I løpet av få timer strømmet det på med hendelser.

* En buss med skoleelever havnet utenfor veibanen i Heskjadalen i Tysvær, men bussjåføren fikk lettere skader, opplyser Sørvest politidistrikt på X/Twitter.

* Karmsund bru måtte stenges fordi mange bilister slet med sommerdekk på snøføret. Åpning av broen vurderes når det er brøytet og saltet ordentlig, skriver Sørvest politidistrikt. I mellomtiden må folk kjøre til Karmøy via Karmøytunellen.

* Snøværet skapte mange utfordringer i trafikken på Haugalandet utover morgenen og formiddagen. På Sundførvegen slet mange lastebiler med å komme seg opp bakken.

– Dette skaper kø. Vi har nå sendt en patrulje til E-39 Sundførvegen for å bistå på stedet, skriver politiet.

* På Haugalandet har flere biler kjørt av veien. Ingen personer er skadd, men uhellene har ført til store trafikale problemer, ifølge politiet. I Kopervik havnet et vogntog i autovernet og sperret for trafikken på Karmøyvegen.

* I Haugesund fikk en person tilsyn av ambulansepersonell etter å ha blitt påkjørt bakfra. En av bilistene har sommerdekk på bilen, ifølge politiet.

Klar beskjed til bilister med sommerdekk

Oppfordringen fra Vegtrafikksentralen er helt klar: Folk har ingenting på veiene og gjøre dersom de har lagt om til sommerdekk.

– Det er ganske enkelt. Både i Rogaland og Vestland må du la bilen stå i ro om man har sommerdekk på bilen. Det er fare for glatte partier mange steder, sier Bødtker.

Folk er beklageligvis ikke så flinke til å følge anmodningen, sukker han.

– Det er mange som kontakter oss for å klage på at de står fast i en bakke eller at de ikke kommer seg fram dit de skal. Da spør vi om de har vinterdekk på bilen – og mange svarer nei. Da svarer vi at de nok ikke har tenkt seg helt om, sier trafikkoperatøren.

Leddbusser ute i Stavanger

Kollektivtrafikken i Stavanger ble også rammet av snøværet. Connect Bus tok leddbussene sine ut av trafikk fordi disse bussene ofte har større utfordringer på veiene.

– Det er ikke brøytet tilstrekkelig. Vi setter ut bussene igjen når veiene er godt brøytet, sier daglig leder Jon Nordmark til Stavanger Aftenblad.

Ettersom leddbussene ble tatt ut, ble det ekstra stor pågang på bussene som fortsatt var i drift. Mange ble i morgentimene forbikjørt av stappfulle busser, skriver avisen.

Forsinket fly, ferger innstilt

Også flytrafikken ble påvirket av snøværet. Rullebanen på Stavanger lufthavn Sola ble stengt i en periode for snømåking, ifølge Stavanger Aftenblad. Etter en times tid kom trafikken i gang igjen. Avgang til Aberdeen og Oslo møtte kanselleres, og samtlige flygninger fra flyplassen ble forsinket.

Fjordlines avgang fra Kristiansand til Hirtshals ble også kansellert på grunn av været. Det samme er fergen motsatt vei, som skulle hatt avgang i ettermiddag.

Vegtrafikksentralen varsler også om dårlig vær i fjellet i Sør-Norge. Det er derfor kolonnekjøring på riksvei 7 i Hol-Eidfjord i Buskerud og Vestland. Også på E134 over Haukelifjell er det kolonnekjøring torsdag.

I Agder, Vestfold og Telemark er det også ventet snøvær utover dagen. I morgen- og formiddagstimene var det foreløpig litt snø i lufta, og det hadde begynt å legge seg litt på veiene i indre strøk. Men trafikken var lite berørt i formiddagstimene.

– Trafikken går som normalt foreløpig, sier trafikkoperatør Fabian Østeng ved Vegtrafikksentralen sør.

Les også: Frykter busskonkurs: Vil stoppe Unibuss-bøter

Les også: Nå bygges tog og busser som skal takle ekstremvær bedre

Les også: Skal samfunnet gå rundt må hjulene på bussen gå rundt

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen