Innenriks

FN dypt bekymret for rasisme mot mennesker av afrikansk opphav i Norge

En FN-utnevnt ekspertgruppe er dypt bekymret for diskriminering av mennesker av afrikansk opphav i Norge.

FN-ekspertene har oppfordret regjeringen til å ta nødvendige skritt for å inkludere mennesker av afrikansk opphav i samfunnet uten at de blir møtt med fordommer, skriver de i en pressemelding.

Det skjer etter at en arbeidsgruppe med eksperter på mennesker av afrikansk opphav besøkte Norge i desember. Gruppen ble opprettet i 2002 og er en del av FNs menneskerettighetsråd, men ekspertene er ikke FN-ansatte.

Under besøket merket gruppen seg at Norge blant annet har et politisk og institusjonelt rammeverk mot rasisme, og gode tiltak for å møte hatkriminalitet.

– Likevel møter folk av afrikansk opphav raseprofilering, hatefulle ytringer, rasistisk mobbing på skolene, barrierer i jobbsammenheng og tvangsfjerning av barn gjennom barnevernet, sier ekspertene.

Diskriminering i arbeidslivet

Ekspertgruppen skal presentere den ferdige rapporten fra sitt besøk i Norge for Menneskerettighetsrådet i september 2024.

I en foreløpig uttalelse forklarer gruppen at de blant annet snakket med politikere, ordførere, departementer og direktorater, Statistisk sentralbyrå, politiet, skoler og sivile i løpet av det ni dager lange besøket.

– Ifølge informasjon fra mennesker av afrikansk opphav, blir barnevernet oppfattet som kontrollerende for deres kultur, ved å forutsette at de er skyldige i omsorgssvikt av barna sine. Følgelig har det angivelig hatt en negativ innvirkning på familielivet deres, sier ekspertene.

Gruppen har også merket seg at mennesker av afrikansk opphav blir diskriminert i norsk arbeidsliv.

– Uavhengig av deres juridiske status, opplever de daglig diskriminering på grunn av navn og rase eller etnisk bakgrunn.

– Stereotypisk merkelapp

I den foreløpige uttalelsen konkluderer ekspertgruppen blant annet med at integreringen av personer med afrikansk opphav nedprioriteres til fordel for andre etniske grupper.

– Det er et uttalt hierarki og en splittelse mellom nordmenn og innvandrere i det norske samfunnet, dets oppbygning, filosofi og diskurs, skriver de.

Ekspertene legger også vekt på hvordan mennesker med afrikanske røtter omtales i det norske samfunnet.

– Mennesker av afrikansk opphav blir hver for seg og i fellesskap omtalt som innvandrer – en tydelig stereotypisk merkelapp som i praksis visker ut utsiktene for å høre til i Norge, skriver ekspertene i uttalelsen.

Les også: Amundsens idioti er ikke en sak for politi

Les også: Svensk politiker: «Dra tilbake dit du kom fra!»

Les også: Så altfor lett å hate

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen