Innenriks

Terrordømt tapte søksmålet om soningsforhold mot staten – vil anke

Oslo tingrett ga ikke Anders Behring Breivik medhold i at staten bryter menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene hans. Han anker dommen.

– Vi er skuffet over resultatet og vil anke dommen, sier Breivik advokat Øysten Storrvik til NTB etter at dommen ble offentlig torsdag ettermiddag.

Advokaten sier at avgjørelsen om å anke dersom Breivik ikke vant fram, ble tatt allerede på forhånd. Forsvarsadvokaten mener at en yttergrense for isolasjon er nådd i soningen.

– Retten mener at isolasjonen kan presses lenger ut i tid fordi han har så mye kontakt med betjenter. Der står uenigheten, sier han.

Staten frifinnes

Tingrettens konklusjon om å frifinne staten på alle punkter kommer etter at det ble avholdt rettssak inne i Ringerike fengsel og under omfattende vakthold i januar.

Det var andre gang at Breivik saksøkte staten for brudd på menneskerettighetene i forbindelse med soningen av forvaringsstraffen fra 2012. Han soner på en egen spesialavdeling i fengselet, uten daglig samvær med andre innsatte og med bare nøye utvalgte besøk ut over omgangen med betjentene.

Oslo tingrett mener derimot at fengselet gjør det som er nødvendig, både for å beskytte Breivik fra andre innsatte og for å verne samfunnet for at Breivik kan inspirere andre til vold.

Ikke samfunnets hevn

– Det er ikke noe som tyder på at formålet med noen av sikkerhetstiltakene har vært å straffe eller å ydmyke Breivik, eller at formålet preges av noe hevnmotiv, skriver Oslo tingrett.

Regjeringsadvokaten ved Andreas Hjetland representerte staten ved Justisdepartementet under rettssaken. Hjetland kommenterer dommen med at han oppfatter at tingretten mener Kriminalomsorgen har lyktes med å finne gode løsninger som balanserer sikkerhet mot ivaretakelse av Breiviks helse og verdighet.

– Dette viser at kriminalomsorgen gjør en grundig jobb som er faglig solid og rettslig riktig når de vurderer hvilke soningsforhold Breivik skal ha, sier Hjetland i en kommentar.

Hevder soningsskader

Breivik, som nå kaller seg Fjotolf Hansen, ble i 2012 dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år for terrorangrepene mot Oslo og Utøya 22. juli 2011. 77 mennesker mistet livet i angrepene.

Etter tolv år i det som omtales som relativ isolasjon, hevder Breivik at han er påført alvorlige soningsskader og at han befinner seg på randen av selvmord.

Søksmålet går ut på at staten ved Justisdepartementet bryter EMKs artikkel 3 om å utsette personer for tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. Han har også saksøkt staten for å bryte EMKs artikkel 8 om retten til privatliv, sitt hjem og korrespondanse.

Kan vurderer tilpassing

Oslo tingrett skriver at den er trygg på at det prinsipielle forholdet i dommen er riktig. Dommer Birgitte Kolrud skriver likevel at det burde være muligheter for å se på mindre tilpasninger på det strenge regimet Breivik soner under.

– Dette gjelder spørsmål om utforming og plassering av gitter, husdyr og andre forhold, skriver dommeren.

Under rettssaken ble det kjent at Breivik har tre undulater på celleområdet sitt, får møte en besøkshund med eier, og at han får møte noen utvalgte medfanger til sosialt samvær fra tid til annen. I mange år hadde Breivik en besøksvenn som ofte kom på besøk, men denne relasjonen ble avbrutt av Breivik selv i fjor etter over 400 besøk.

– Har det godt i fengselet

Regjeringsadvokaten avviste søksmålet. Under rettssaken inne i fengselet sa advokat Andreas Hjetland at Breivik har det godt i fengselet.

– Breivik tok et valg da han valgte å begå terrorhandlingene 22. juli 2011. Det valget har fått store konsekvenser, først og fremst for andre, men også for Breiviks privatliv, sa Hjetlands kollega, advokat Kristoffer Nerland.

– Det er vanskelig å se for seg at Breivik på noe som helst tidspunkt skal ha noe som er i nærheten av et normalt sosialt liv, enten det er utenfor eller innenfor fengselsmurene, sa Nerland.

Breivik saksøkte staten med de samme argumentene i 2016 mens han sonet i Telemark fengsel. Den gang fikk han Oslo tingrett med seg og vant gehør for deler av sitt syn. Dommen ble imidlertid senere omgjort i lagmannsretten slik at den terrordømte 44-åringen tapte saken på alle punkter.

Mer fra Dagsavisen