Innenriks

Politiker anmelder Drammen kommune etter Ukraina-vedtak

Politiker Simon Nordanger (Sp) har anmeldt kommunestyret i Drammen for lovbrudd etter at de tirsdag sa at de kun vil ta imot ukrainske flyktninger.

Nordanger mener kommunen bryter både diskrimineringsloven og Grunnloven ved å fatte et slikt vedtak.

– Dette er en prinsipielt verdispørsmål. Hvordan man skal behandle mennesker og åpne for å sortere mennesker på den måten. Når lovverket allerede er såpass tydelig, så mener vi at det må ha en eller annen konsekvens, sier han til NRK.

Det var Drammens Tidende som meldte om saken først.

Utfordrer staten

Vedtaket om å kun ta imot ukrainske flyktninger gikk gjennom Drammen kommunestyre tirsdag kveld med 29 mot 28 mandater.

Høyre, som er det største partiet i Drammen, sier at de vet at de presser staten.

– Vi utfordrer den prioriteringen staten Norge gjør, og det er vi ærlige på, sa gruppeleder Kristin Surlien (H) til NRK mandag.

Statsråd Tonje Brenna (Ap) sier Drammen ikke kan fatte et slikt flyktningvedtak på egen hånd.

– Kommunene kan ikke stille krav til flyktningenes nasjonalitet eller familiesituasjon, sa hun tirsdag til rikskringkasteren.

– Lyver og bløffer

Jon Helgheim (Frp), som sitter i kommunestyret og støtter forslaget, reagerer kraftig på Nordangers beslutning om å anmelde kommunen.

– De nekter å forholde seg saklig til politiske vedtak, de lyver og bløffer om hva som er vedtatt og hva som er argumentene for det. Det er et skuespill for å forsøke å kvele en saklig debatt om innvandring og integrering i Drammen, sier han i en epost til NTB.

Han sier beslutningen er fattet basert på at det er krig i Europa og at kommunestyret vil prioritere å bosette ukrainske flyktninger, ikke rasisme.

Står på sitt

Nordanger står fast ved avgjørelsen om å ta saken til politiet og avviser Helgheims påstander.

– Det fremgår i vedtaket at man skal prioritere ukrainere, og det betyr at man skal nedprioritere andre. Kommunestyret kan pirke så mye de vil med ordene, men konsekvensene er det samme, sier Nordanger til NTB.

– De menneskene Drammen fatter vedtak om har oppholdstillatelse i Norge. Vi skal forholde oss til dem staten har gitt oppholdstillatelse til. Det kan godt hende Helgheim vil bedrive utenrikspolitikk, men det er ikke kommunenes oppgave, sier han.

Les også: Advarer politikerne i Drammen

Les også: Listhaug: – Jonas burde lære av Danmark

Les også: Derfor tyr Pollestad til det aller mest populistiske kortet i stokken

Mer fra Dagsavisen