Innenriks

UDI øker kapasiteten i Råde – åpner nytt ankomsttelt

Det nye ankomstteltet for flyktninger i Råde skal gi mer effektiv drift, bedre beredskap og innsparinger på flere millioner, ifølge Utlendingsdirektoratet.

Det døgnbemannede ankomstteltet, som ligger like ved dagens nasjonale ankomstsenter, er på 450 kvadratmeter og skal benyttes til ventesone, midlertidig innkvartering, kontorer og sikkerhetskontroll, skriver UDI i en pressemelding.

Teltet i Råde i Østfold åpner neste uke. Det skal i utgangspunktet bare brukes i selve ankomstfasen, men ved behov er det også mulig å overnatte i teltet. Det har 68 sengeplasser.

Midlertidig løsning

– Den nye løsningen frigjør kapasitet i dagens teltsal på det nasjonale ankomstsenteret samtidig som det gjør oss i stand til å tåle høye ankomster på en enda bedre måte, sier leder Vivian Ellingsen Gotaas for ankomst- og transittenheten i UDI.

– I tillegg sparer vi inn flere millioner kroner i året fordi den nye løsningen vil gi oss en mye mer effektiv drift samtidig som det reduserer behovet for venteinnkvarteringer, sier Gotaas.

Hun understreker at det i utgangspunktet er gitt dispensasjon for å kunne benytte teltløsningen i to år, men direktoratet vil vurdere om det er mulig å forlenge driften utover dette hvis Ukraina-krigen varer utover denne tidsperioden.

40 nye ankomster

Onsdag ble det registrert 40 nye søknader om kollektiv beskyttelse fra folk som er fordrevet av krigen i Ukraina. Til sammen har UDI mottatt 254 søknader om kollektiv beskyttelse den siste uken.

Siden begynnelsen av 2022 har 72.373 personer søkt om kollektiv beskyttelse i Norge. Dette tallet inkluderer personer med annet statsborgerskap enn ukrainsk, og det inkluderer ikke ordinære asylsøkere.

Les også: Sterk kritikk fra både frivillige og flyktninger mot venteområde i Råde

Mer fra Dagsavisen