Innenriks

Tolv overnattet hos Frelsesarmeen: – Vi tar imot alle som kommer

Natt til lørdag overnattet tolv i Frelsesarmeens lokaler, og like mange på Oslo S. Tilbudet Vinternatt er for personer uten lovlig opphold i Norge.

– Det var tolv stykker som overnattet i natt. Vi er klare til å ta imot alle som kommer, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen til NTB.

Ved siden av et trygt og varmt sted for natta får de besøkende enkel bevertning, kaffe og vakthold.

Tilbudet er et samarbeid mellom Frelsesarmeens rusomsorg og Templet, Frelsesarmeens kirke og nærmiljøsenter i Oslo sentrum. Tiltaket er finansiert av Oslo kommune.

Denne helga er det godt under 10 kuldegrader i Oslo-området.

– Det er Oslo kommune ved kommuneoverlegen som gjør en vurdering av når det skal åpne, men det skjer vanligvis når det er under følte 10 minusgrader, heter det på Frelsesarmeens nettside.

Tolv også på Oslo S

Også sentralstasjonen har valgt å holde åpent nå som kulda er på sitt verste. I likhet med Frelsesarmeen tok de imot tolv personer sist natt. Det gikk stort sett fredelig for seg.

– Det var visstnok en liten hendelse med en ruset person, men ellers har det gått helt fint, sier pressevakt Gunnar Børseth i Bane Nor til NTB.

Oslo S. kommer til å beholde dette tilbudet så lenge det trengs. Det er ingen senger eller tilbud om kaffe, men tillatelse til å oppholde seg inne i varmen når stasjonen stenger noen få timer midt på natta.

Nesten 300 overnattinger

I Frelsesarmeens kirkebygg like ved regjeringskvartalet vet de ikke hvor mange som kommer neste natt, det tar de som det kommer.

– Vi har god kapasitet og alt under kontroll, med en grunnbemanning på tre. Så henter vi inn folk fra våre andre 30 virksomheter i byen når det trengs, sier Smith-Solevåg.

Så langt i vinter har det vært 288 overnattinger. Fra november har stedet vært åpent i rundt 30 netter.

– Nå holder vi åpent så lenge det er behov for det, etter kommuneoverlegens vurdering, sier han videre.

Hver tredje en kvinne

De som kommer er i aldersgruppa 18–74 år, og rundt 30 prosent er kvinner. De kommer både fra Øst-Europa og Vest-Europa.

– Det kan være noen av dem folk ser rundt i byen, eller det kan være en strandet håndverker som har mistet jobben, og som ikke kommer seg hjem, sier Smith-Solevåg.

Innimellom dukker det også opp en norsk person som trenger et sted å være, og som ikke har kommet seg inn på et av de andre tilbudene i byen. Da er det plass hos Frelsesarmeen.

Mer fra Dagsavisen