Innenriks

Støre åpner for å stenge grensen til Russland

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til TV 2 at han vil stenge grensen til Russland på Storskog om det blir nødvendig.

Finland har besluttet å stenge alle sine grenseoverganger til Russland unntatt Raja-Jooseppi i Lappland som følge av strømmen av papirløse asylsøkere.

Grenseovergangen ved Raja-Jooseppi ligger 150 kilometer i luftlinje fra Storskog i Finnmark, Norges eneste grenseovergang til Russland.

Foreløpig er det ingen endringer i trafikken over Storskog.

– Norge opplever ingen unormal trafikk over Storskog. Vi er klare til å iverksette tiltak om det blir nødvendig, skriver Justisdepartementet i en epost til NTB onsdag kveld.

Grenseovergangen til Russland her på Storskog i Kirkenes ligger kun 15 mil i luftlinje fra den eneste åpne finske grenseovergangen til Russland. På bildet ser vi sykler som ble brukt av asylsøkere til å passeren den norsk-russiske grensen i 2015.

Fra Murmansk er det om lag like langt å kjøre til Raja-Jooseppi og Storskog, cirka 24 mil, men veien til Raja-Jooseppi er en øde strekning helt uten servicetilbud eller mulighet for å kjøpe mat.

I november har mer enn 600 personer uten gyldige reisedokumenter til EU ankommet Finland fra Russland. Derfor besluttet den finske regjeringen i forrige uke å stenge fire av de i alt ni grenseovergangene til Russland.

– Dessverre har ikke det bidratt til å stanse dette fenomenet, sa Orpo onsdag.

Estlands innenriksminister anklaget Russland for å drive hybridkrig ved å hjelpe migranter til grensen for å undergrave sikkerheten og skape uro.

Støre sier til TV 2 at de følger situasjonen i Finland og i Estland tett.

Asylsøkerne kommer fra flere land, inkludert Jemen, Afghanistan, Kenya, Marokko, Pakistan, Somalia og Syria, ifølge den finske utlendingsetaten.

Les også: Finland stenger alle grenseovergangene til Russland unntatt én

Mer fra Dagsavisen