Innenriks

Riksadvokaten avviser at han er inhabil i Huitfeldt-saken

Riksadvokat Jørn Maurud vil ikke tre til side fra Økokrims behandling av Huitfeldt-saken og Solberg-saken.

I høst skal Økokrim avklare om de skal etterforske Høyre-leder Erna Solberg grunnet hennes ektemanns omfattende kjøp og salg av aksjer under Solbergs statsministerperiode. I september sa Økokrim nei til etterforskning av utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) etter aksjehandlingen til Huitfeldts ektemann

I Klassekampen lørdag tok tidligere direktør i Domstoladministrasjonen, Tor Langbach, til orde for at riksadvokat Jørn Maurud burde stå på sidelinjen i begge disse sakene.

Økokrim-sjef Pål Lønseth erklærte seg inhabil i Huitfeldt-saken fordi de hadde sittet i den rødgrønne regjeringen sammen. Men også Mauruds kone, Hanne Bjurstrøm, satt sammen med Huitfeldt i regjering.

Mauruds kommunikasjonsrådgiver sier i en uttalelse på vegne av Maurud at riksadvokaten har vurdert sin habilitet i Huitfeldt-saken og anser seg som klart habil til å håndtere den.

Han viser til at Bjurstrøm ikke har vært politisk aktiv siden hun gikk ut av regjeringen i 2012, og at hun ikke har hatt noen personlig relasjon til Huitfeldt verken i regjeringstiden eller etterpå.


Nyeste fra Dagsavisen.no: