Innenriks

Riksadvokaten skal vurdere om Trettebergstuen har gjort noe ulovlig

Kontrollkomiteen på Stortinget sender habilitetssaken mot Anette Trettebergstuen (Ap) til Riksadvokaten, som skal vurdere om hun har brutt loven.

Det bekrefter kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H).

– Stortingets konstitusjonelle avdeling har vurdert om brudd på habilitetsreglene kan utgjøre en tjenestefeil som kan påtales ved riksrett. De konkluderer med at slike lovbrudd alene ikke kan føres for riksretten, skriver Frølich i en epost til NTB.

– Flertallet i kontrollkomiteen har konkludert med det samme i denne saken, skriver han.

Tar ikke stilling til straffespørsmål

Frølich understreker at dette er en prosedyreregel, og at en oversendelse til Riksadvokaten ikke betyr at kontrollkomiteen har tatt stilling til om habilitetsbruddene er straffbare.

– Vi tar heller ikke stilling til om de bør starte etterforskning. Det er noe påtalemyndigheten må ta stilling til alene.

Trettebergstuen trakk seg som kultur- og likestillingsminister i Jonas Gahr Støres regjering 23. juni.

Jussprofessor ba om vurdering

Det skjedde etter at hun to dager før innrømmet å ha brutt habilitetsreglene ved å utnevne venner til viktige verv. En av vennene var fadder til Trettebergstuens sønn. Trettebergstuen er i tillegg fadder til barnet til en venn hun foreslo til et verv.

Etter at saken ble kjent, skrev jussprofessor Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité der han ba dem vurdere om Trettebergstuen begikk straffbare tjenestefeil.

Stortingets jurister mener altså at Trettebergstuen ikke kan stilles for riksrett.

Mer fra Dagsavisen