Innenriks

MDG-Hermstad: Det står mye på spill

Partileder i MDG Arild Hermstad avla mandag stemme på Grønland torg i Oslo. Han advarer mot konsekvensene hvis Høyre får danne byråd etter valget.

Før Hermstad avla sin stemme i årets lokalvalg, holdt han en kort appell til de frivillige og takket for innsatsen. Han redegjorde for Miljøpartiet De Grønne (MDG) sine fanesaker i byen, før han advarte mot konsekvensene hvis Høyre får danne byråd og tar med seg Fremskrittspartiet (Frp) – og kanskje Industri- og næringspartiet (INP) på laget.

– Kjære venner. Det står mye på spill i dette valget – for dere som bor her i Oslo, sa Hermstad.

– Det står om noen hundre stemmer bare, la han til.

Basert på et snitt av fire målinger i august vil en konstellasjon med Høyre, Venstre, Frp og KrF få til sammen 31 mandater, kun ett mandat over de 30 som trengs for å danne flertall.

MDG har styrt Oslo sammen med Arbeiderpartiet og SV siden 2015, men formelt er de et blokkuavhengig parti som kan samarbeide både med høyre- og venstresiden.

Frp har for øvrig krevd en garanti fra Høyre mot at partiet vil samarbeide med MDG i de store byene, noe Høyre ikke har gitt. Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, har imidlertid sagt at det er unaturlig for Høyre å samarbeide med MDG.

MDGs største sak er som kjent klima, og de går til valg på tre saker i lokalvalget: Stanse utslipp og naturødeleggelser, gi bedre sosialytelser og mindre NAV-byråkrati til alle som sliter, og bygge opp et grønt næringsliv.

Mer fra Dagsavisen