Innenriks

Støre om Huitfeldt: – En alvorlig sak

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har gjort feil knyttet til habilitet, slår statsminister Jonas Gahr Støre fast. Likevel har han tillit til henne.

– Jeg skulle ønske jeg ikke måtte stå her i dag. Men slik er det altså, det handler altså om habilitetssakene, sa Støre innledningsvis i pressekonferansen på Statsministerens kontor (SMK).

– Anniken Huitfeldt burde ha skaffet seg oversikt over ektemannens kjøp og salg av aksjer, sa Støre onsdag ettermiddag.

Han sier at saken ble avdekket i lys av de andre habilitetssakene i regjeringen.

– Dette er en alvorlig sak fordi habilitet handler om tillit, sa Støre.

Saken er den fjerde habilitetssaken i Støre-regjeringen, og to statsrådet har hittil gått av som følge av habilitetsbruddene.

Har handlet rett

– Hun har vært tydelig på at dette er hennes ansvar alene. Hun har gjort en feil ved at hun burde gått inn og funnet ut om hver enkelttransaksjon. Det har hun ikke gjort. Hun har derfor vært inhabil uten å vite det, sa Støre.

Han vektlegger at Huitfeldt har gjort det hun kan for å rydde opp.

– Siden hun ble klar over det, har hun tatt opp saken og fått den belyst. Hun har ikke selv handlet med aksjer eller lignende. På dette grunnlaget mener jeg at jeg kan ha tillit til henne som statsråd, sa han.

Regjeringen skjerper inn

Nå skjerper regjeringen og formaliserer retningslinjene for kjøp og salg av aksjer for statsråder.

– Hvis man har aksjer når man tiltrer, skal disse selges, fryses, eller så må man få noen andre på avstand til å forvalte dem. Dette gjelder fra i dag, sa Støre.

I Håndbok for politiske ledelse blir det også tydeligere hva en politiker skal gjøre dersom ektefellen eier aksjer.

– En statsråd har nå en tydelig plikt til å skaffe seg oversikt over hvilke aksjer ektefellen har. Dette vil stå eksplisitt i håndbok for politisk ledelse, sa Støre.

Videre sier han at kravene knyttet til interesser hos statsråders nærstående har vært klart, men ikke fullt ut presist. Det er det nå, slår statsministeren fast.

Beklager til lokalpolitikerne

Under pressekonferansen fikk Støre spørsmål om hvordan avsløringene om inhabilitet rundt Huitfeldt stjeler oppmerksomhet fra valgkampen og ødelegger for tilliten til politikere.

– Dette er sterkt beklagelig. Jeg skulle ønske at vi ikke var der, sa statsministeren.

– Mitt ansvar når dette avdekkes, er å ta det på alvor, gå grundig inn i saken og så trekke de riktige konklusjonene, sa Støre på pressekonferansen.

Støre sier at han og regjeringen har brukt to-tre uker for å få full oversikt over Huitfeldt-saken.

– Jeg håper at folk ser at dette er et arbeid som skaper klarhet og rydder opp i det. Tillit er avgjørende, og så får kommunevalgkampen forhåpentligvis handle om det, nemlig valg i 355 kommuner, sa Støre.

Ikke grunnlag for å vurdere innsidehandel

Økokrim mener det ikke er grunnlag for å vurdere spørsmål knyttet til innsidehandel etter at ektemannen til Anniken Huitfeldt handlet aksjer mens hun var utenriksminister.

– Slik saken er opplyst i mediene, omhandler informasjonen spørsmål om feil knyttet til utenriksministerens habilitet i saker som det ikke er grunn for Økokrim å kommentere, skriver assisterende sjef Økokrim, Inge Svae-Grotli i en pressemelding

– Det er så langt ikke fremkommet opplysninger som gir Økokrim grunnlag for å vurdere spørsmål knyttet til innsidehandel, skriver Inge Svae-Grotli videre.

Kort tid før Svae-Grotlis uttalelse meldte Økokrim-sjef Pål Lønseth seg inhabil dersom påtalemyndigheten skal vurdere om det skal åpnes etterforskning mot Huitfeldt.

– Selv om jeg som Sjef Økokrim er inhabil, har Riksadvokaten likevel vurdert saken slik at Økokrim under ledelse av assisterende sjef Økokrim Inge Svae-Grotli kan gjøre de nødvendige vurderinger i saken, slik straffeprosesslovens paragraf 60 annet ledd åpner for, skrev Lønseth i en pressemelding.



Mer fra Dagsavisen