Innenriks

Saken mot Baneheia-dømte Jan Helge Andersen gjenopptas

Gjenopptakelseskommisjonen har besluttet at straffesaken mot Jan Helge Andersen for det uoppklarte drapet på Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia blir gjenopptatt.

– For gjenåpning kreves det sannsynlighetsovervekt for at vedkommende er skyldig i den straffbare handlingen. DNA-beviset er et tungtveiende bevis i straffesaken, som sett i sammenheng med øvrige bevis, gjør at kommisjonen finner at det er sannsynlighetsovervekt for at Andersen er skyldig i det aktuelle forhold, skriver Gjenopptakelseskommisjonen i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Det er en enstemmig kommisjon som stiller seg bak gjenopptakelsen av saken mot Jan Helge Andersen.

De skriver videre at avgjørelsen blir sendt til Agder lagmannsrett som skal peke ut en ny tingrett til å behandle saken.

Samtidig vil Riksadvokaten be statsadvokaten i Oslo om å komme med en innstilling i tiltalespørsmålet. Det er ikke klart når en tiltale kan foreligge.

Dømt for ett av drapene

Jan Helge Andersen (42) ble i 2002 dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen (8) og medvirkning til voldtekt på Sløgedal Paulsen (10). Han tilsto drapet på Sørstrønen, men ble frikjent for drapet på Sløgedal Paulsen. Han ble prøveløslatt i januar 2016 og var en fri mann i september 2019.

Andersen ble dømt sammen med Viggo Kristiansen. I dommen ble det lagt stor vekt på Andersens forklaring om at den tidligere kameraten var initiativtaker og anfører i voldtektene og drapene på de to jentene.

Håkon Brækhus, som er bistandsadvokat for de etterlatte, sier at de er fornøyd med utfallet og at det er i tråd med det de har ønsket.

– Samtidig blir det veldig tøft at saken skal opp med alt det medfører. Det er en stor belastning, og mine klienter har mer eller mindre blitt minnet på denne saken daglig siden den skjedde, sier Brækhus til NTB.

Står på at han er uskyldig

I oktober i fjor ba Jørn Sigurd Maurud om at Viggo Kristiansen skulle frifinnes fordi han mener det ikke er bevismessig grunnlag for straffeforfølgning av Kristiansen for forholdene han ble dømt for i 2002.

Knappe to måneder senere ble Kristiansen endelig frikjent i lagmannsretten. Med det ble også drapet på Lena Sløgedal Paulsen stående uoppklart.

I den nye etterforskningen av Baneheia-saken ble Andersens DNA avdekket flere steder på både Sørstrønen og Sløgedal Paulsen, mens det ikke er gjort funn av Kristiansens DNA.

24. mars ba Riksadvokaten om at saken mot Jan Helge Andersen skal gjenopptas.

Andersen står fast på at han ikke drepte Lena Sløgedal Paulsen.

«Jeg vil understreke at en domfellelse av Andersen forutsetter at domstolen finner det bevist utover enhver rimelig tvil at han er skyldig. Det er et langt strengere krav til bevisene enn det som ligger til grunn for Kommisjonens avgjørelse», skriver hans forsvarer Svein Holden til TV 2.

– Bevisbildet er i vesentlig grad et annet

I avgjørelsen skriver Gjenopptakelseskommisjonen at de nye DNA-bevisene gjør at bevisbildet i dag er et annet enn da Andersen og Kristiansen ble dømt.

– Med de nye DNA-resultatene og konsekvensene disse opplysningene får for vurderingen av Andersens troverdighet, er bevisbildet i vesentlig grad et annet i dag enn da Kristiansand byrett behandlet saken, skriver kommisjonen og fortsetter:

– På denne bakgrunn er det etter kommisjonens syn sannsynlighetsovervekt for at Andersen er skyldig i henhold til post I a i tiltalebeslutningen av 16. februar 2001 om drap eller medvirkning til drap på Lena Sløgedal Paulsen som han ble frifunnet for ved Kristiansand byretts dom 1. juni 2001, skriver kommisjonen.

Gjenopptakelseskommisjonens leder Kamilla Silseth vil ikke utdype grunnen til at kommisjonen nå har kommet fram til at straffesaken mot Andersen skal gjenopptas.

– Bakgrunnen framgår i stor grad av det vi har lagt til grunn i avgjørelsen, at lovens krav om gjenopptakelse er oppfylt, sier Silseth til NTB.

Forsvarer: DNA-funn taler for uriktig forklaring

I Svein Holdens uttalelse til påtalemyndighetens begjæring om gjenopptakelse argumenterer han for at vilkårene for gjenopptakelse ikke er oppfylt.

Holden mener blant annet at det er sannsynlighetsovervekt for at Kristiansen var på åstedet. Han viser også til at dersom Kristiansen ikke var på åstedet, så hadde ikke Andersen kontroll på hvor Kristiansen var og må bevisst ha tatt risikoen for at Kristiansen ikke hadde blitt sett av andre mennesker eller lagt igjen spor.

Han er likevel enig i at de nye DNA-undersøkelsene taler for at Andersen har forklart seg uriktig i avhør.

– Vi erkjenner at de nye DNA-undersøkelsene gir grunnlag for å konstatere at forklaringene til Andersen om hvilke seksuelle overgrep han har utført, neppe er riktig. Men jeg understreker også at Andersen er funnet skyldig i overgrep eller medvirkning til overgrep av begge jentene, skriver Holden.

Kristiansen anmelder Andersen

Viggo Kristiansens advokat Brynjar Meling sier til NRK at Kristiansen nå anmelder Jan Helge Andersen for falsk forklaring.

– Vi har en anmeldelse om falsk anklage liggende klar, som vi bevisst har ventet med til beslutningen om gjenåpning forelå. Nå er det naturlig å oversende anmeldelsen til ansvarlig påtalemyndighet som skal føre saken mot Andersen, sier Meling.

Viggo Kristiansens tidligere advokat Arvid Sjødin varslet i oktober i fjor til Dagbladet at Kristiansen ville anmelde Andersen.

Mer fra Dagsavisen