Innenriks

Flere gressbranner i Sør-Norge – Bjerkreim kommune har satt krisestab

Bjerkreim har satt krisestab i forbindelse med en gressbrann og fjøsbrann i kommunen. Det har også vært flere gressbranner i andre deler av landet lørdag.

– Brannvesenet har god kontroll. Det brenner fremdeles, men brannen er avgrenset og sentrert rundt Svartvatnet. Sivilforsvaret er på plass for å forhindre at brannen kommer fram til ett gårdsbruk i nærheten, opplyser Sørvest politidistrikt på Twitter lørdag ettermiddag.

Brannen som politidistriktet omtaler, er en av to branner som fant sted i Bjerkreim kommune i Rogaland lørdag. Gressbrannen oppsto i nærheten av et hyttefelt i Lauperaksvegen like ved Kjørrvatnet. En hytte endte opp med å brenne ned, samtidig sto flere i fare.

Det har i en periode brent godt, og flammer og røyk har i løpet av de siste timene gått i retning E39, opplyste politiet tidligere lørdag.

– Brannårsaken er per nå uklar, og totalt tre personer er tilsett av helsepersonell, de er ikke å anse som skadd, men oppfordret til å oppsøke legevakten ved behov, opplyste politiet videre.

Elleve dyr døde i fjøsbrann

I den andre brannen i Bjerkreim døde totalt elleve dyr; ti kalver og en ku, i en fjøsbrann. Ingen personer befant seg i fjøset da det begynte å brenne. Ifølge NRK var det totalt 140 dyr i driftsbygningen.

Varaordfører Tone Vaule i Bjerkreim kommune opplyser til VG at kommunen har satt krisestab. Hun omtaler begge som svært alvorlige.

– Den ene gikk heldigvis relativt bra. Det var få dyreliv som gikk tapt. Nå vet vi ikke hvordan brannen på hyttefeltet vil utvikle seg, sier Vaule.

Kommunen vil bistå brannvesenet med mat og hvile i arbeidet med slukkingen på hyttefeltet. I tillegg har de sendt ut mannskap for å stenge en vei, slik at publikum ikke kjører opp i området.

– Det som er alvorlig, er at begge storbrannene skjedde innenfor et kort tidsrom. Brannvesenet rakk heldigvis å få kontroll på brannen på gården, for deretter å forflytte seg til neste, sier varaordføreren.

Flere gressbranner lørdag

Det er ikke kun i Bjerkreim at det har oppstått gressbrann lørdag. Nødetatene i Seljord, Noresund, samt på Karmøy har også slukket gressbranner i ettermiddag.

I Seljord tok et hogstområde fyr. Ingen ble skadd i brannen og politiet fikk etter hvert kontroll. Brannårsaken er ukjent. Klokka 14.40 ble det samtidig meldt om en gressbrann på et jorde i Noresund. Brannen spredte seg til et vedskjul, ifølge Drammens Tidende.

– Jeg vet ikke om det brant helt ned eller om det bare ble slokket, det har jeg ikke oversikt over, opplyste Tim Vold Wessel, vaktleder ved 110-sentralen til avisen.

Gressbrannen på Karmøy ble på sin side meldt slukket i 15-tiden, opplyser Sørvest politidistrikt. Totalt brant omkring 200 kvadratmeter gress og lyng opp i brannen. Brannårsaken er ukjent.

Mer fra Dagsavisen