Innenriks

Storstreiken er over: – Historisk godt resultat

Storstreiken ble for stor til å vare og er over etter enighet mellom LO og NHO. Også YS avslutter nå streiken.

Av Anne Skifjeld, Gunnhild Hokholt Bjerve og Peter Talos

Saken er oppdatert.

– Vi har 33.000 medlemsbedrifter som har ønsket at vi skulle forhandle. Ikke en time har vi ønsket streiken. Den har vært unødvendig, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

I avtalen LO og NHO har inngått, er det enighet om en ramme på 5,2 prosents lønnsvekst, men at en større andel av det gis i sentrale tillegg.

– Et historisk godt resultat, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Hun legger til at også hennes medlemmer nå er glade for at streiken er over.

Forbundslederne i LO stemmer for forslaget og streiken er over.

Streikende LO-medlemmer kan dermed gå tilbake på jobb fra klokka 6 fredag morgen.

Rammen ble altså den samme som den som lå på bordet da det ble brudd i meklingen og landet ble kastet ut i en storstreik. Men det gis 0,2 prosentpoeng mer i sentralt tillegg, mens det også gis et lavlønnstillegg på 3 kroner.

– Vi har fått en veldig god lavlønnsprofil på plass. Det var et av de aller viktigste kravene vi gikk inn i forhandlingene med, sier Følsvik.

---

Fakta om lønnsoppgjøret

Dette er tallene i lønnsoppgjøret mellom LO og NHO.

  • Generelt tillegg: 7,50 kroner per time, dvs. 14.625 kroner i året.
  • Lavlønnstillegg: 3 kroner per time, dvs. 5.850 kroner i året.
  • Lavlønnstillegg for tariffavtaler uten lokal forhandlingsrett: 4 kroner per time, dvs. 7.800 kroner.
  • Tillegg til overenskomster uten lokal forhandlingsrett og lavere lønn enn industriarbeideren: 1 krone i tillegg.
  • Oppgjøret omfatter rundt 185.000 medlemmer i LO-/NHO-bedrifter.
  • Gjennomsnittlig industriarbeiderlønn: 544.700 kr (gjennomsnitt i 2022)
  • Ramme for oppgjøret: 5,2 prosent (overheng: 1,4 prosent, tarifftillegg: 2,1 prosent, glidning: 1,7 prosent)

---

– Alvorlig konflikt

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at NHO allerede hadde strukket seg langt, men at det ble tydelig at streiken ikke kunne fortsette. Flere bedrifter måtte permittere, og det var frykt for hvordan de økonomiske konsekvensene skulle bli.

– Når vi ser at det er mulighet for å sette seg ned og lage en løsning, var vi innstilt på det, begge parter, sier Almlid.

Almlid understreker at det fortsatt er mulighet for å tilpasse lokale avtaler slik at bedrifter som sliter, ikke skal få en for stor regning.

– Dette var en konflikt som hadde et alvor over seg. Det er veldig mange av våre bedrifter som nå får en kostnadsøkning som er tung å bære, men vi mener det er mulig å bære. Også fordi det er en kostnad ved å streike, sier Almlid.

YS avslutter også streiken

YS og NHO er enige om lønnsoppgjøret, og streiken er dermed avsluttet.

Alle YS-medlemmer får 7,5 kroner i timen, de lavtlønte får 11,5 eller 10,5 kroner, avhengig av om de har lokal forhandlingsrett eller ikke. Løsningen er lik som mellom NHO og LO.

– Vi har hatt en selvstendig mekling med NHO, og fått et tilbud vi har takket ja til. Vi har fått den bevegelsen vi trengte for å komme fram til et resultat, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud til NTB.

YS-lederen sier han er glad for at NHO kom YS i møte, og at streiken nå er over.

– Vi har fått en god lønnsramme, en mye bedre balanse mellom sentrale og lokale tillegg, og vi har sørget for at de lavtlønnede kommer bedre ut. Det viser at streiken var nødvendig, sier han i en pressemelding.

1.441 YS-medlemmer har siden mandag vært i streik etter at meklingen med NHO brøt sammen.

Første i mellomoppgjør

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. Det er første gang det er en streik i et mellomoppgjør i etterkrigstiden.

Sist gang LO gikk til streik, var i 2000. Også den gang streiket arbeiderne for mer lønn – og i likhet med dagens streik raste mange over høye lederlønninger.

22.947 LO-medlemmer og 1.441 YS-medlemmer har siden mandag vært i streik etter at meklingen med NHO brøt sammen mange timer på overtid sist søndag. Allerede fredag var det varslet at ytterligere 16.561 LO-medlemmer tas ut i streik.

Bakgrunnen for streiken er brudd i meklingen om lønnsoppgjøret i det såkalte frontfaget, altså industrien. NHO, YS og LO ble ikke enige om hvor høyt lønnstillegget skulle være i frontfaget, som igjen blir viktig for hvor mye mer lønn andre grupper i Norge vil få i år.

Det er ventet at prisene i Norge vil stige med 4,9 prosent i år. Kravet har vært mer enn dette i lønnsvekst for å sikre at folk ikke får mindre å rutte med.

---

Fakta om streiken i frontfaget

  • Mandag 17. april gikk 22.947 LO-medlemmer og 1.441 YS-medlemmer ut i streik.
  • Bakgrunnen for streiken er brudd i meklingen om lønnsoppgjøret i det såkalte frontfaget, altså industrien. NHO, YS og LO ble ikke enige om hvor høyt lønnstillegget skulle være i frontfaget, som igjen blir viktig for hvor mye mer lønn andre grupper i Norge vil få i år.
  • Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. Det er første gang det er en streik i et mellomoppgjør i etterkrigstiden.
  • Torsdag ettermiddag ble det er enighet mellom partene, og streiken avsluttes.
  • Streiken førte til at bedrifter som Ringnes, Nidar og Hansa Borg stanset produksjonen.
  • Sist gang LO gikk til streik, var i 2000. Også den gang streiket arbeiderne for mer lønn – og i likhet med dagens streik raste mange over høye lederlønninger. Streiken var over etter en uke.

---

Mer fra Dagsavisen