Innenriks

Politiet gikk til pågripelse, aksjonister tok til tårene

Flere aksjonister tok åpenlyst til tårene da politiet begynte å fjerne Fosen-aktivister utenfor inngangen til Finansdepartementet.

Finansdepartementet er det første av i alt fire departementer hvor politiet torsdag formiddag startet fjerning av Fosen-aksjonister. Klokka 10.00 tok politiet kontakt med de sammenlenkede aksjonistene foran inngangspartiet, og ga dem 15 minutter på å fjerne seg. Da ingen fulgte politiets anmodning gikk de til aksjon.

Til høylytt joik og taktfaste rop fra aksjonistene: «Urfolks rett er ikke valgfritt. Møllene må rives nå», startet politiet med å klippe opp lenkene. Deretter ble demonstrantene båret forbi sperringene og fram til politiets ventende bil. Flere av aksjonistene tok synlig til tårene.

Det var Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) som anmodet politiet om å prioritere å fjerne aktivistene foran Finansdepartementet. Også inngangene ved Klima- og miljødepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet er sperret av demonstranter. Også disse vil bli fjernet fortløpende.


Alle aksjonistene har fått pålegg fra politiet om å fjerne seg, men ikke etterkommet dette.

– Vi begynner foran Finansdepartementet, og fortsetter videre til Kulturdepartementet som har veldig få innganger. Vi prioriterer ut fra hva vi mener er mest samfunnskritisk. Aksjonistene blir deretter fraktet til sentralarresten, anmeldt og bøtelagt, sier politiets innsatsleder Tore Barstad til Dagsavisen.

– Aksjonen er nå inne i sitt sjuende døgn, hvordan vurderer politiet situasjonen?

– Det er ikke store endringer fra det vi hadde i går og de foregående dagene. Det er demonstranter som har plugga inngangspartiet til Finansdepartementet bak meg. I tillegg så har de plugga inngangen til Kulturdepartementet og to andre departement i Kongens gate. I tillegg har vi to aksjonister som henger i ei kran i Munchs gate med et banner. Det er det som er situasjonen.

– Vurderer politiet å klatre opp og fjerne de to aksjonistene som har tatt seg opp i en kran ved Olje- og energidepartementet?

– Heldigvis så har politiet ressurser som er veldig, veldig gode på klatring og vurdering av sikkerhet. Nå gjør vi en sikkerhetsvurdering av om de tiltakene aksjonistene selv har gjort er tilstrekkelig, eller om de må sikres på en annen måte. Eller eventuelt tas ned på en sikker måte, sier innsatsleder Barstad til Dagsavisen.

Han opplyser videre at aksjonistenes klatrere i utgangspunktet er erfarne klatrere med alle nødvendige sertifiseringer, som er godt kjent med hvordan de skal sikre seg selv. Det er klatrere fra Greenpeace som har tatt seg opp på bygningen og festet et banner med budskapet: «Land back. Stop Human Rights Violation in Sápmi.»

– Dermed blir det en vurdering fra vår side om det ikke er mer hensiktsmessig å la dem henge, fastslår politiets innsatsleder Tore Barstad overfor Dagsavisen.


Mer fra Dagsavisen