Innenriks

Fiskeridirektoratet og politiet holder vakt ved hvalrossen Freya

Hvalrossen Freya har funnet veien til Bærum, hvor hun hviler i en båt. Fiskeridirektoratet og politiet er på stedet for å hindre at folk kommer for nær henne.

Etter å ha tilbrakt store deler av uka i Frognerkilen i Oslo, dukket Freya opp på Lysaker i Bærum fredag kveld. Lørdag ettermiddag hviler hun oppe i en småbåt i Snarøykilen.

– Nå står vi vakt og samarbeider med politiet for å holde folk unna. Det er ingen grunn til å iverksette andre tiltak etter observasjonene gjort til nå, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Direktoratet skal observere Freya for å få kunnskap om beiting og hvilemønster. Det er informasjon som blir viktig dersom det blir nødvendig å innføre ytterligere tiltak som for eksempel flytting av Freya.

– På grunn av finværet, er det en del som ønsker å bade på stedet. Vi har tilstedeværelse der nå i samarbeid med politiet, for å veilede folk som trekker i sjøen om å være forsiktige og å holde seg på land, skriver direktoratet.

Hvalrossen Freya har fått mye oppmerksomhet i norske medier denne sommeren. Hun ble for alvor kjendis etter et besøk i Kragerø i juni, hvor hun tok seg til rette og slappet av i flere fritidsbåter. Siden har hun beveget seg nordover i Oslofjorden og helt inn til Oslo, hvor hun har vært denne uken.

---

Dette er hvalrossen Freya:

  • Freya er en hvalross, som er en arktisk art av seler innenfor hvalrossfamilien.
  • Etter over 50 år med fredning er bestanden av hvalross fortsatt lav, og arten er å finne på den norske rødlisten over truede dyrearter.
  • Hvalrosser har en forventet levealder på opptil 40 år. Freya antas å være rundt fem år gammel, og ifølge eksperter kom hun trolig bort fra moren sin da hun var liten.
  • Hanner kan veie godt over 1,5 tonn, mens hunnene kan veie mer enn 850 kilo. Freya veier rundt 600 kilo.
  • Freya har tidligere blitt observert i Nederland og Storbritannia, og et kart over hennes bevegelser viser at hun tok turen fra Danmark via Sverige i mars.
  • De siste månedene har hun vært både på øst- og vestsiden av Ytre Oslofjord.
  • Hun ble observert i Kragerø 12. april, og hun ble for alvor kjendis et par måneder senere da hun tok seg til rette og slappet av i flere fritidsbåter.
  • 17. juli ankom hun Oslo. Der skapte hun stor ståhei da hun tilbrakte flere dager i båthavnen i Frognerkilen, hvor store mengder skuelystne møtte opp både på lands og til vanns. Fiskeridirektoratet og flere har oppfordret skuelystne til å holde god avstand til Freya for å unngå at hun blir stresset.

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen