Innenriks

Støre: Norge fordømmer på det sterkeste Russlands militære angrep på Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge på det sterkeste fordømmer Russlands militære angrep på Ukraina.

Oslo 20220222. 
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holder pressekonferanse om den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina tirsdag. Pressekonferansen finner sted på Statsministerens kontor i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Dette angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og setter uskyldige menneskers liv i fare. Russiske myndigheter har det fulle og hele ansvaret for å ha kastet Europa inn i denne svært mørke situasjonen. Russland må umiddelbart stanse sine militære handlinger og respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, sier Støre i en skriftlig uttalelse til NTB torsdag morgen.

– Vi står sammen med folket i Ukraina i denne forferdelige tiden, sier han videre.

Samtidig med at det i sosiale medier ble meldt om eksplosjoner mange steder i Ukraina, meldte Interfax at Russland iverksatte militære operasjoner mot Ukraina klokken 5 torsdag morgen. Ukrainas utenriksminister anklager Russland for å ha gått til full krig.

Ikke indikasjoner på økt aktivitet ved norskegrensa

På NRKs Nyhetsmorgen sier Støre at det ikke har noen indikasjoner på at det er økt aktivitet ved Norges grenser.

Tidligere i sendingen tok tidligere forsvarsattaché Hans Petter Midttun til ordet for å styrke forsvaret.

Norge har et godt forsvar som fungerer med våre Nato-allierte. Det er ikke snakk om å her ta en militær motreaksjon mot det som nå skjer. Men Ukraina skal få vår støtte, politisk og humanitært, svarer Støre.

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har fordømt angrepet.

– Det er uberettiget, uprovosert og uansvarlig. Et klart brudd på folkeretten. Våre tanker går til de som allerede har lidd for mye av denne konflikten og frykter at morgendagen vil bli mye verre, sier Huitfeldt

Flyttet diplomater

Huitfeldt opplyser også i en melding torsdag morgen at etter det russiske angrepet har Norge flyttet sine diplomater i Ukraina midlertidig fra Kyiv til Lviv. Norge har fra før justert bemanningen på ambassaden som følge av sikkerhetssituasjonen.

– Ambassaden vil operere fra Lviv, men har svært begrenset kapasitet til å bistå norske borgere i Ukraina, sier Huitfeldt.

Ambassaden er ikke åpen for publikum, men er tilgjengelig på telefon og epost. Det vil inntil videre ikke være mulig å søke om norsk visum eller oppholdstillatelse fra Ukraina.

– Forlat landet

Utenriksdepartementet har siden 11. februar frarådet alle reiser til Ukraina.

– Jeg oppfordrer alle norske borgere som fremdeles er i Ukraina, til å forlate landet. Vi har vært i kontakt med de som har registrert seg på reiseregistrering.no eller i appen Reiseklar for å minne om reiserådet, sier Huitfeldt.

Utenriksdepartementet oppfordrer alle som har forlatt Ukraina, til å oppdatere reiseregistreringen sin.

– En mørk dag i Europa

Høyre-leder Erna Solberg kaller det russiske angrepet på Ukraina for en mørk dag i Europa, og for Ukrainas befolkning.

– Russland har startet invasjonen av Ukraina. En mørk dag i Europa, og for Ukrainas befolkning. Det trengs samlet internasjonal reaksjon på Putins brudd på internasjonal rett, skriver Solberg på Twitter torsdag morgen.

Rødt fordømmer på det sterkeste Russlands angrep mot Ukraina.

– Dette er et grovt og uakseptabelt brudd på folkeretten, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Han krever at Russland må stanse angrepet og trekke sine militære styrker ut.

– Tankene går til alle dem som nå rammes av krigshandlingene, skriver han videre.

– Sjokk og vantro

Frps parlamentariske nestleder Hans Andreas Limi fordømmer angrepet på det sterkeste.

– Det er med sjokk og vantro vi ser at Russland angriper Ukraina, et selvstendig, uavhengig land i Europa. Vi fordømmer Russlands invasjon av Ukraina på det sterkeste, sier Limi.

– Ukraina har rett til å bestemme sin egen fremtid. Det er ene og alene Russland som kan holdes ansvarlig for død og ødeleggelse som dette angrepet fører med seg. Dette er en fryktelig dag for Ukraina og for ukrainerne. Dette er en mørk og tragisk dag for hele Europa, sier han videre.

– Det er en bekmørk dag for Europa. Vi står med Ukraina og det ukrainske folk og fordømmer Russlands angrep på det sterkeste, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

– KrF er bekymret for hvordan Russlands angrep på nabolandet vil ramme sivile og uskyldige barn, kvinner og menn. Det er dypt alvorlig og ansvaret for dette ligger fullt og helt på Russland.

Hun understreker at Norge må stå sammen med europeiske allierte og Nato-land i en tydelig reaksjon og sanksjoner mot Russland.

– Norge må være forberedt på å trappe opp vår bistand og støtte til det ukrainske folk. Landet står nå i en humanitær krise der over tre millioner mennesker har behov for humanitær bistand. En eskalering slik vi nå ser, kan ramme sivilbefolkningen hardt, og mange mennesker vil trolig måtte legge på flukt.

– Putin-regimet bryter internasjonal rett

SV-leder Audun Lysbakken fordømmer det russiske angrepet på Ukraina. Han mener det som skjer, er dypt tragisk.

– SV fordømmer det russiske angrepet på Ukraina på det sterkeste. Putin-regimet bryter internasjonal rett og velger vold som virkemiddel for å tvinge sin vilje på et naboland, sier Lysbakken.

– Det er forkastelig og dypt tragisk at dette skjer i Europa i vår tid. Vår solidaritet er med folket i Ukraina, og SV støtter det internasjonale presset for å få Russland til å legge bort sin ulovlige og uakseptable krigføring, sier han videre.

Venstre-leder Guri Melby mener at Norge må gjøre det vi kan for å støtte Ukraina, og at hele Nato Response Forces 40.000 soldater må sendes til Øst-Europa.

– I dag er vi alle ukrainere, og Norge må gjøre det vi kan for å støtte Ukraina. Den internasjonale reaksjonen på Putins krig må være samlet og sterk: Tunge sanksjoner, mer støtte til Ukraina, Georgia og Moldova og hele Nato Response Force sine 40.000 soldater til Øst-Europa, skriver Melby på Twitter.

Hun kaller Russlands president Vladimir Putin en diktator. Hun mener at han nå har gjort det utenkelige.

– Russisk fullskalainvasjon av Ukraina har begynt. Vi står sammen med Ukraina mot denne krigføringen. Den internasjonale reaksjonen mot Putin må være tydelig, og dette må få store konsekvenser for Norges forhold til Russland, skriver hun videre.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen