Verden

Massive russiske angrep mot mål i Ukraina

Russland har angrepet en rekke militære mål Ukraina og sendt bakkestyrker over grensa, til kraftig fordømmelse fra omverdenen.

Lederne i de to ukrainske utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina ba onsdag kveld Russland om hjelp til «å møte aggresjonen» fra ukrainske regjeringsstyrker.

Noen timer senere kunngjorde Russlands president Vladimir Putin i en TV-tale at russiske styrker ville komme dem til unnsetning, og kort tid etter ble det hørt kraftige eksplosjoner i flere ukrainske byer.

– Dette er en invasjon i full skala. Verden kan og må stanse Putin, sa Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba.

Hastemøte i FN

FNs sikkerhetsråd ble innkalt til hastemøte, og Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia bekreftet at en russisk militæroperasjon var innledet mot Ukraina.

– Jeg vil bare si at vi ikke er aggressive mot det ukrainske folk, men mot juntaen som har makten i Kyiv, sa han.

Ukrainas FN-utsending Sergij Kyslytsya slo rasende tilbake.

– Det finnes ingen skjærsild for krigsforbrytere. De går direkte til helvete, sa han, henvendt til Nebenzia.

FNs generalsekretær António Guterres bønnfalt Putin om å avblåse angrepet.

– I menneskehetens navn, hent soldatene hjem til Russland, sa han etter hastemøtet i Sikkerhetsrådet.

Angrep flybaser

Kort tid etter meldte det russiske nyhetsbyrået Interfax at russiske styrker hadde gått i land i havnebyene Odesa ved Svartehavet og Mariupol ved Azovhavet i Øst-Ukraina. Men dette ble først avvist som falske nyheter av den ukrainske forsvarsledelsen.

Både fra disse to byene, og fra andre byer i Ukraina, blant dem hovedstaden Kyiv, ble det imidlertid meldt om kraftige eksplosjoner.

Den russiske forsvarsledelsen hevdet at angrepene var rettet mot militære mål og at det ukrainske flyvåpenet og landets luftvernanlegg var satt ut av spill.

– Russlands væpnede styrker gjennomfører ikke rakett- eller artilleriangrep mot byer i Ukraina. Presisjonsvåpen ødelegger militær infrastruktur, militære flyplasser, fly, luftforsvarsanlegg og det ukrainske forsvaret, het det i en kunngjøring.

Saken fortsetter under videoen

Motstridende meldinger

Ukrainas regjering hevder at de har drept «om lag 50 russiske okkupanter» i kampene rundt omkring i landet.

Meldingen er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder eller kommentert fra Moskva.

– Sjtsjastja er under kontroll. 50 russiske okkupanter ble drept. Nok et russisk fly ble ødelagt i Kramatorsk-distriktet. Dette er det sjette, sier den ukrainske generalstaben på Twitter.

Den russiske forsvarsledelsen har tidligere benektet meldinger om at fem fly og et kamphelikopter er skutt ned i Øst-Ukraina. Det er «ikke er i samsvar med virkeligheten», lød kommentaren fra Moskva.

Ukrainske grensevakter meldte i morgentimene også at de hadde svart på russiske artilleriangrep fra Hviterussland og Krim-halvøya, men også dette ble avvist av den russiske forsvarsledelsen. Ifølge dem gjorde grensevaktene ikke motstand da de russiske bakkestyrkene rykket inn.

Bilder fra grenseovergangen Senkivka, som ligger rundt 230 kilometer nordøst for Ukrainas hovedstad Kyiv, viste et stort antall russiske stridsvogner som ruller over grensa fra Hviterussland, der de denne måneden har deltatt i en stor militærøvelse.

Det ukrainske innenriksdepartementet melder torsdag morgen at sju ukrainske soldater er blitt drept i luftangrep i løpet av de siste timene.

I tillegg er 15 soldater såret, og 19 er savnet. En bro over Inhulets-elva vest i landet skal være ødelagt.

Separatistene i Luhansk øst i Ukraina hevder de har inntatt småbyene Stanytsja Luhanska og Sjtsjastja.

Ukrainske myndigheter bekrefter på sin side at de prorussiske separatistene er inne på territorier som regjeringsstyrkene inntil nå har kontrollert.

Innenriksdepartementet i Ukraina sier at russiske styrker har rykket fram til byene Milove i Luhansk-regionen og Horodysjtsje i Tsjernihiv-regionen nord i Ukraina.

Saken fortsetter under videoen

Sirener og eksplosjoner

Mens dagliglivet i flere ukrainske byer i morgentimene så ut til å gå som vanlig, ba ordføreren i landets nest største by Kharkiv de rundt 1,5 millioner innbyggerne om å holde seg hjemme.

– Vær så snill, ikke forlat hjemmene deres i dag. Som følge av den kompliserte situasjonen vil skoler, barnehager og andre institusjoner holde stengt i dag, inntil situasjonen blir mer avklart, skrev Igor Terekhov på Facebook.

Både der og i andre byer lød det luftvernsirener og eksplosjoner, og ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet er sju regjeringssoldater drept i de russiske angrepene. Det er ikke kommet meldinger om sivile ofre.

I Kyiv søkte mange innbyggere i morgentimene tilflukt på T-banestasjoner, av frykt for flyangrep, og det var også lange bilkøer ut av byen.

Ukrainske myndigheter har stengt luftrommet for all sivil trafikk, og flyplassen i Kyiv er evakuert.

Saken fortsetter under kartet

Ber om hjelp

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber verdenssamfunnet ta grep for å tvinge Russland til retrett, men foreløpig har det bare vært snakk om verbale protester.

Zelenskyj snakket i morgentimene med en rekke vestlige ledere, blant dem president Joe Biden, som lovet «fortsatt støtte til Ukraina», uten å gå i detalj om hvilken støtte det kan bli snakk om.

– Vi bygger opp en anti-Putin-koalisjon. Verden må tvinge Russland til fred, tvitret Zelenskyj etter samtalen med den amerikanske presidenten.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: