Innenriks

Vedum skal redegjøre om lønnsstøtteordningen for Stortinget

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) møter mandag i Stortinget for å redegjøre om sine uttalelser om lønnsstøtteordningen.

Vedum vil møte i Stortinget ved møtets slutt, opplyser Finansdepartementet til NTB.

Flere partier har krevd at Vedum må møte i Stortinget og forklare seg, for å få klarhet i om han kan ha feilinformert.

Bakgrunnen er at Vedum har sagt at EU-regler står i veien for at regjeringen kan gi kriserammede bedrifter mer i lønnsstøtte.

Regjeringen har satt en grense på at det maks kan gis 80 prosent av lønnen i støtte, noe som også er et krav fra EUs side. Men i tillegg har regjeringen satt et makstak for støtten på 30.000 kroner, noe EØS’ tilsynsorgan søndag avviste at EU-regelverket krever.

I tillegg til å orientere Stortinget har Vedum allerede avtalt et møte med fraksjonslederne fra alle partier i finanskomiteen mandag ettermiddag. Dette møtet ble avtalt i forrige uke.

Vedum har også varslet at han vil gi en skriftlig orientering om prosessen med lønnsstøtteordning til Stortinget i løpet av mandagen.

Listhaug: – Feigt

Frp-leder Sylvi Listhaug mener det ikke er godt nok at Vedum ville svare Stortinget skriftlig.

– Jeg synes egentlig det er ganske feigt, hvis jeg skal være helt ærlig, sa Listhaug til NTB.

Hun viser til at mange bedrifter er usikre på hvordan lønnsstøtteordningen blir og går inn i julen uten tydelige svar.

– Derfor er det viktig for Stortinget å få oppklart situasjonen. Det at han sender skriftlig svar gjør at vi ikke få stille oppfølgingsspørsmål. Jeg synes det er svært spesielt, sa Listhaug før det ble klart at Vedum likevel stiller i Stortinget for å orientere.

Makstak

Lønnsstøtteordningen går ut på at bedrifter som er rammet av koronatiltak får penger for å holde arbeidstakere i jobb, i stedet for å permittere dem. Regjeringen presenterte sitt forslag til ordningen fredag, etter å ha jobbet sammen med partene i arbeidslivet.

Ordningen skal omfatte virksomheter som kan dokumentere et omsetningsfall på minst 20 prosent på grunn av strenge smittevernregler. Den gir bedriftene en kompensasjon på inntil 80 prosent av de ansattes lønn og regjeringen har satt et tak på støtten til 30.000 kroner per ansatt.

– Grunnen til at vi har kommet dit, er at dette har vært avstemt med Esa tidligere i dag, i en uformell prosess, for å vite at man ikke setter ordningene i fare hvis man går for høyt, sa Vedum da lønnsstøtteordningen ble presentert fredag.

Men ifølge et midlertidig EØS-regelverk fra 18. november kan det gis inntil 80 prosent i lønnsstøtte, uavhengig av lønnens størrelse.

– Hvor stor lønn den enkelte har, er irrelevant, uttalte Esas kommunikasjonssjef Jarle Hetland til NTB søndag.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen