Innenriks

Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov får Nobels fredspris

Journalistene Maria Ressa og Dmitri Muratov får Nobels fredspris for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland.

– Ressa og Muratov får prisen for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland. De er samtidig representanter for journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, heter det i Den Norske Nobelkomiteens begrunnelse.

Tildelingen ble kunngjort av Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen fredag.

– I sjokk

Filippinske Maria Ressa var i sjokk etter at tildelingen ble kjent. Hun håper hun kan komme til Oslo og ta imot prisen.

– Jeg er litt i sjokk. Det er virkelig emosjonelt. Men jeg er glad på vegne av teamet mitt og vil takke Nobelkomiteen for å anerkjenne hva vi går igjennom, sier Ressa til TV 2.

– Det betyr at vi skal fortsette å gjøre det vi gjør, med ny energi. Det vi alltid har prøvd å gjøre, er å skape ansvarlig journalistikk. Det er blitt mye vanskeligere med inntoget av sosiale medier, som lar ledere utnytte deres algoritmer og bryte ned demokratiene fra innsiden, sier Ressa.

Det var Ap-leder Jonas Gahr Støre som nominerte Ressa til fredsprisen.

Dømt til fengsel i 2020

– Maria Ressa bruker ytringsfriheten til å avsløre maktmisbruk, voldsbruk og en autoritær utvikling i sitt hjemland Filippinene, skriver Nobelkomiteen.

Ressa var i 2012 med på å grunnlegge nettstedet Rappler, som hun fortsatt leder. Nettstedet har vært særlig kritisk i sin omtale av Filippinenes president Rodrigo Duterte, spesielt hans sterkt omdiskuterte krig mot narkotika.

Ressa ble i 2020 dømt til opptil seks måneders fengsel for for ærekrenkelser og flere andre forhold.

– Som undersøkende journalist og Rappler-sjef har Ressa markert seg som en uredd forsvarer av ytringsfriheten. Rappler har rettet kritisk søkelys på Duterte-regimets omstridte drapskampanje mot narkotika.

– Tallet på drepte er så høyt at kampanjen har preg av krigføring mot eget folk. Ressa og Rappler har videre dokumentert hvordan sosiale medier brukes til å spre falske nyheter, trakassere meningsmotstandere og manipulere det offentlige ordskiftet.

– En tildeling til rett tid

Tildelingen av fredsprisen til Ressa og Muratov kom til rett tid, mener generalsekretær for Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen.

– Dette var veldig gode nyheter. Norsk Presseforbund mener dette var en riktig tildeling som kom til rett tid. En fri presse er en grunnleggende forutsetning for demokratiske samfunn, sier Floberghagen.

Om dommen fra 2020 sier hun:

– Dommen er sterkt kritisert og sees på som et forsøk fra det filippinske regimet om å kneble pressefriheten.

Hun kaller Maria Ressa og Dmitrij Muratov en inspirasjon for alle som tror på pressefrihet og demokrati.

Forsvarer ytringsfriheten

Dmitrij Andrejevitsj Muratov har i en årrekke forsvart ytringsfriheten i Russland under stadig mer krevende forhold, ifølge Nobelkomiteen. Han var i 1993 med på å grunnlegge den uavhengige avisen Novaja Gazeta.

– Siden 1995 har han vært avisens sjefredaktør i til sammen 24 år. Novaja Gazeta er den mest uavhengige og prinsipielt maktkritiske avisen i dagens Russland, heter det.

– Ved sin faktabaserte journalistikk og faglige integritet har avisen blitt en viktig kilde til informasjon om lite omtalte og kritikkverdige sider ved det russiske samfunn.

– Siden oppstarten i 1993 har Novaja Gazeta publisert kritiske artikler om alt fra korrupsjon, politivold, urettmessige arrestasjoner, valgfusk og «trollfabrikker» til bruk av russiske militære styrker i og utenfor Russland.

Gratulert av Kreml

Russiske myndigheter gratulerer Dmitrij Muratov med fredsprisen.

– Vi gratulerer ham. Han er kunnskapsrik og modig, sier president Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, til pressen.

Nyhetsbyrået TT ringte raskt til redaksjonen til Novaja Gazeta i Moskva, men fikk høre at prisvinneren ikke var til stede. Det var stort oppstyr rundt pristildelingen i redaksjonen, men alle kommentarer ble henvist til avisens pressetjeneste, som ikke svarte på telefon.

Saken fortsetter uner videoen

15 år siden drap

Nobels fredspris ble fredag delt ut 15 år og 1 dag etter drapet på den russiske journalisten Anna Politkovskaja. Hun skrev blant annet for avisen Novaja Gazeta.

– Avisens motstandere har svart med trakassering, trusler, vold og drap, heter det i begrunnelsen fra Nobelkomiteen for å gi prisen til redaktør Dmitrij Muratov.

Siden avisen ble startet opp, er seks av dens journalister blitt drept. Politkovskaja er blant dem. Hun ble drept i Moskva 7. oktober 2006.

– Politkovskaja som skrev avslørende reportasjer om krigen i Tsjetsjenia. Til tross for drap og trusler har redaktør Muratov nektet å gi opp avisens uavhengige linje, skriver komiteen i begrunnelsen.

PS! I år var det 329 nominerte til Nobels fredspris. Det er det tredje høyeste antall nominerte noensinne.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Saken fortsetter under videoen

---

Fakta om Maria Ressa og Dmitrij Muratov

* Maria Ressa er en filippinsk-amerikansk gravejournalist som driver nyhetstjenesten Rappler.

* Hun har jobbet for ytringsfrihet og er en uttalt kritiker av Filippinenes president Rodrigo Duterte.

* Hun har blitt arrestert en rekke ganger.

* Det var Ap-leder Jonas Gahr Støre som nominerte henne til fredsprisen.

* Dmitrij Muratov er en russisk journalist og er sjefredaktør for den russiske avisen Novaja Gazeta.

* Novaja Gazeta har blitt kalt den eneste maktkritiske avisen som har nasjonal betydning i Russland.

* Avisen skriver blant annet om statlig korrupsjon og menneskerettsbrudd.

---

---

Kriterier for å få Nobels fredspris

  • Ifølge Nobels testamente skal fredsprisen gå til den «som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minsking av stående armeer samt bildande och spridande av fredskongresser».
  • Nobels fredspris har blitt utdelt til et bredt spekter av fredskonsepter og fredsarbeid, men også blitt droppet 19 ganger. Det er særlig i perioder med store kriger. Begrunnelsen har vært at det ikke var noen verdige saker eller kandidater blant de nominerte.
  • I fredsprisens første år – fram til første verdenskrig – gikk prisen ofte til pionerer i den organiserte fredsbevegelsen.
  • I mellomkrigstiden skiftet fokus over på aktive politikere som jobbet for fredsforhandlinger og internasjonale avtaler, men det var også priser for humanitært arbeid (Nansen, Folkeforbundets høykommissær for flyktninger).
  • Etter andre verdenskrig har fredsprisen i hovedsak berømmet innsats på fire hovedområder: våpenkontroll og nedrustning, fredsmekling, demokrati og menneskerettigheter, samt arbeid med sikte på å skape en bedre organisert og fredeligere verden.
  • I det 21. århundre har Nobels fredspris også blitt tildelt for arbeid mot miljøtrusler og menneskeskapte klimaendringer.

Kilde: Nobelinstituttet

---


Mer fra Dagsavisen